Dacă până mai ieri, o fotografie făcea cât o mie de cuvinte, astăzi în epoca reţelelor de socializare, o fotografie face chiar cât două mii de cuvinte. Am cules din experienţa de peste 200 de şedinţe foto cu vedete (peste 80 de coperţi pentru revista Ce se întâmplă, doctore?) dar şi persoane obişnuite cum poţi să arăţi precum un star în fotografii.
Fotografiile de modă fascinează, însă puţini ştiu cât de multă muncă, energie, idei şi câţi oameni se ascund în spatele unei imagini reuşite. Cei care nu lucrează în această industrie, au tendinţa să minimizeze rolul, durata şi completixatea procesului de fabricaţie din spatele unei fotografii. Ei bine, pentru 5, 6 fotografii ce ajung în paginile unei reviste se lucrează circa 5 ore la şedinţa foto – timp în care se trag în medie 300 de fotografii. La o astfel de şedinţă foto, echipa are 5 sau chiar 6 specialişti: stilist de modă, fotograf, make-up artist, hair-stylist, producător etc. Fiecare dintre aceştia îşi dă concursul pentru a scoate în evidenţă ceea ce modelul are mai bun şi mai frumos. Astăzi, tot mai multe femei vor să se bucure de momentul de prezent, de frumuseţea şi tinereţe şi nu se mai mulţumesc cu fotografiile făcute cu telefonul ori de către fotografi amatori.
Lasă fricile deoparte, până la urmă este doar o joacă, e experienţă făcută să te scoată din zona de confort şi să te ajute să-şi pui în evidenţă frumuseţea şi tinereţea. Chiar şi vedetele, deşi au în spate sute de şedinţe foto, sunt emoţionate înaintea unui shooting. Aşadar, emoţiile premergătoare sunt absolut normale, lasă-le să treacă prin tine, nu le bloca însă.
Inspiraţie. Strânge referinţe foto în telefonul tău mobil. Imagini din pictoriale de modă, instantanee de pe covorul roşu, fotografii cu vedetele preferate, de asemenea, îţi poţi descărca o aplicaţie de posing, toate acestea vor funcţiona ca inspiraţie atunci când pozezi într-un cadru organizat sau în cadrul unei şedinţe foto spontane. Noi facem înainte de fiecare şedinţă foto un moodboard care ne ghidează creativ.
Caută mereu lumina, fie e naturală sau artificială. Ai grijă să stai direct în lumină. Lumina trebuie să vină din faţă, nu din lateral, caz în care se pot să apară umbre inestetice pe faţă.
Atitudine. Fii cât poţi tu de naturală, dar într-o manieră uşor studiată. Ca să obţii câteva cadre bune trebuie “să munceşti” mult. În timp ce pozezi gândeşte-te la lucruri frumoase, un astfel de exerciţiu îţi va detensiona faţa, mai ales, fruntea. Învaţă să zâmbeşti cu ochii. Un zâmbet fals este uşor de detectat şi nu e deloc flatant.
Poziţia capului. Mizează pe semiprofil. Faţa va părea mai suplă, încearcă să-ţi ţii bărbia mai sus în unele cadre sau mai jos în altele. Analizează fotografii cu tine şi vezi care este poziţia care te avantajează cel mai mult.
Poziţia corpului. Cele mai avantajoase poziţii sunt cele în care stai cu un umăr uşor întors spre camera, cu gleznele încrucişate sau cu un genunchi uşor îndoit, centrat şi cu greutatea corpului pe piciorul din spate. Corpul tău va părea mai zvelt şi mai feminin. O atenţie sporită trebuie s-o acorzi mâinilor. O poziţie naturală, relaxată a mâinilor poate face diferenţa între o fotografie bună şi una proastă. Imaginează- ţi ca eşti la o lecţie de balet şi stai cu degetele uşor depărtate şi relaxate pentru un efect cât mai artistic.
Poziţionarea camerei foto. Cea mai corectă poziţie pentru camera foto este la nivelul ochilor. O cameră foto poziţionată sub nivelul ochilor poate scoate nefericit în evidenţă bărbia, iar trăsăturile feţei par mai radiante, mai fresh dacă camera este poziţionată măcar la nivelul ochilor. Pe de altă parte, o cameră foto poziţionată mai jos poate alungi corpul, în special picioarele.
Machiaj. Evidenţiază-ţi ochii şi buzele şi ai grijă să ai tenul mat. Pudra este necesară pentru retuş înainte de a începe şedinţa foto. Recomandarea noastră sunt produsele de machiaj special destinate şedinţelor foto – gamele profesionale. Fondul de ten are un rol major pentru un look desăvârşit în fotografii.
Coafura. În economia unei fotografii, coafura ocupă destul de mult spaţiu, aşadar poadoaba capilară nu poate fi lăsată la întâmplare. Chiar şi o coafură aparent neglijentă este executată studiat. Foloseşte placa, ondulatorul, serumuri pentru strălucire – dar nu încărca părul cu produse de styling. Ai grijă să ai o coafură cu volum, dar adaptată fizionomiei, machiajului şi vestimentaţiei.
Cum te îmbraci. Adaptează ţinuta cu decorul şedinţei foto, tematica evenimentului. Alege piese care-ţi pun în valoare punctele forte ale siluetei. Îndrăzneşte să porţi culori tari, contrastante cu tenul tău, mai ales într-un decor care nu poate susţine prea mult din punct de vedere estetic fotografia.
Decor. Fii atentă la ce este în spatele tău atunci când pozezi. Dacă optezi pentru o şedinţă foto te poţi juca cu diverse culori pe fundal, pentru o şedinţă foto outdoor alege un colt drăguţ de natură, iar pentru instantanee ai grijă la oamenii din fundal sau la diverse elemente integrate în fotografia ta. Detaliile fac diferenţa!
Recuzita. Este mai uşor să pozezi dacă stai sprijinită de un obiect de mobilier, dacă stai pe un scaun, vei găsi mai lesne poziţii naturale pentru fotografia ta.
Dacă în viaţa de zi cu zi este recomandat să nu exagerezi în ceea ce priveşte intensitatea machiajului, a culorilor ori a accesoriilor dintr-o ţinută ei bine, în faţa camerei foto „exagerarea” este o condiţie necesară deoarece multe detalii se pierd. Însă, în timp, după multe sesiuni foto, vei observa „dozele” perfecte.
Distrează-te! Într-un final, cele mai important sfat este să te distrezi. Cele mai reuşite cadre sunt cele în care starea ta de spirit este una pozitivă şi exaltată. Simte-te bine, fii încrezătoare!