Deficit vitamina D. Care sunt cele mai comune 10 simptome ale unei astfel de afecţiuni

Oboseala este un simptom al lipsei de vitamina D. Pe lângă alimentele bogate în vitamina D, se recomandă zilnic plimbări în aer liber, pe lumină, chiar şi iarna
  • Publicat:
  • Actualizat:
Deficit vitamina D. Care sunt cele mai comune 10 simptome ale unei astfel de afecţiuni
Deficit vitamina D. Care sunt cele mai comune 10 simptome ale unei astfel de afecţiuni, foto Shutterstock

Vitamina D are un rol foarte important în organism, mai ales la nivelul sistemului osos – deoarece favorizează absorbţia calciului, susţinând astfel dezvoltarea şi menţinerea integrităţii oaselor. Carenţa vitaminei D poate conduce la demineralizarea matricei osoase, dar are şi are urmări nefaste. Ce boli se pot declanşa din cauza deficitului de vitamina D? Cum ne putem asigura că avem suficientă vitamina D în sezonul rece? Ce simptome ne pot trimite cu gândul la o deficienţă?

Încă de la începutul vieţii avem nevoie de vitamina D în cantitate suficientă. Un risc mare în ceea ce priveşte deficitul apare la copii, deoarece acesta poate conduce la rahitism. Vârsta cea mai periculoasă este între 6-36 de luni. ”O cauză a apariţiei acestei carenţe la nou-născut este cantitatea redusă de vitamina D existentă în laptele matern” explică dr. Dănescu.
Deficitul de D în organismul uman poate duce la demineralizarea osoasă, la depresie (iarna petreceţi timp în aer liber pe lumina zilei). Chiar şi transpiraţia excesivă poate fi un simptom al lipsei de D. Oasele nu devin doar dureroase ci se şi pot fractura mai uşor la persoanele diagnosticate cu deficit de D.

Prea puţină energie, probleme în viaţa sexuală  – pot semnala deficitul de vitamina D

Oboseala este un alt simptom al lipsei de vitamina D, adesea nebăgat în seamă suficient. Chiar şi partidele de sex nereuşite cauzate de disfuncţia erectilă ar putea trăda o carenţă mare. Deşi cauzele sclerozei multiple nu au fost elucidate în întregime până acum, există teorii care enumără şi lipsa vitaminei D din organism ca fiind una dintre factorii care pot declanşa boala.

Care este oare cea mai bună sursă de vitamina D?

Alimentaţie, suplimente naturale, expunere la soare?
”Cel mai important aport de D vine tot din alimentaţie, dar numărul de alimente care o conţin este limitat” explică Dragoş Cătălin Dănescu, medic de familie.
Surse de hrană animale precum peşte, lapte conţin acestă vitamină în mod natural ”Vitamina D se găseşte în ficat, peşte (cod, somon, ton, sardine), carne de vită, gălbenuş de ou, lapte. În plus, este de menţionat faptul că, în asimilarea vitaminei D, foarte importantă este expunerea adecvată la lumina soarelui care favorizează absorbţia acesteia” a mai explicat medicul de familie.

Deficitul poate da rahitism la copiii sub 3 ani

Semnele şi simptomele rahitismului la copii sunt destul de evidente şi constau în abilităţi motorii întârziate, deformări vizibile ale oaselor la nivelul craniului, picioarelor, cutiei toracice, coloanei vertebrale, precum şi slăbiciune musculară, dureri osoase.
”În cazul identificării unor astfel de semne şi simptome trebuie să vă adresaţi imediat medicului deoarece este important ca afecţiunea să fie tratată în perioada de creştere a copilului pentru a nu-i afecta statura la vârstă adultă şi a nu produce deformări permanente ale sistemului osos” atrage atenţia medicul de familie.

Citeşte şi: Rahitismul: cauze, tratament

Excesul de vitamina D în organism poate dăuna la fel de mult ca deficitul

Când este necesar să luăm suplimente alimentare cu vitamina D?
”În unele situaţii este necesară administrarea de suplimente. Deşi multe dintre acestea pot fi luate fără prescripţie medicală, este recomandat consultarea unui medic înainte de a apela la această soluţie.”
Ce se întâmplă dacă avem prea multă vitamină D în organism? Medicul de familie explică ”Este de evitat un aport prea mare de vitamina D, care poate fi la fel de periculos ca şi deficitul.” Unele persoane folosesc automedicaţia, mai ales în România. Medicii nu recomandă. ”Trebuie să se evite automedicaţia, în special la copii şi în primul rând când este vorba despre antibiotice. Acestea trebuie administrate doar la recomandarea medicului pentru a evita eventuale efecte adverse”, a încheiat medicul.

Dr. Dragoş Cătălin Dănescu, medic de familie

dr Dragoş Cătălin Dănescu

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult