Dr. Octavian Ghizdavu: ”Lupusul eritematos poate afecta orice organ.” Are zeci de simptome.

Simptome ale lupusului eritematos - afecţiuni ale rinichilor, ale plămânilor, dar şi afecţiuni digestive şi boli ale inimii, delir, convulsii, anemie, oboseală.
  • Publicat:
Dr. Octavian Ghizdavu: ”Lupusul eritematos poate afecta orice organ.” Are zeci de simptome.
Dr. Octavian Ghizdavu: ”Lupusul eritematos poate afecta orice organ.” Are zeci de simptome, foto arhiva

Am aflat care sunt semnele şi simptomele lupusului eritematos sistemic de la dr. Octavian Ghizdavu, medic primar boli interne de la Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti. ”Lupusul eritematos sistemic este o boală autoimună heterogenă cu un spectru larg de manifestări clinice şi serologice, care poate afecta practic orice organ, cu forme de severitate variate, de la uşoare la foarte severe şi care are evoluţie ondulantă, cu perioade de acalmie, alternând cu pusee de activitate”, dr. Octavian Ghizdavu.

Lupus eritematos – simptome

Simptomele constituţionale, cum sunt oboseala, febra şi scăderea în greutate, pot fi întâlnite la majoritatea pacienţilor cu lupus în cursul evoluţiei bolii, la fel ca şi în alte boli autoimune.
Însă simptomele sunt mult mai multe. ”Artralgiile şi artritele – apar la majoritatea pacienţilor cu lupus eritemetos sistemic şi fac parte dintre manifestările cele mai precoce ale acestor pacienţi” adaugă medicul.
Afectarea tegumentelor şi mucoaselor este de asemenea întâlnită la cei mai mulţi dintre pacienţi în cursul evoluţiei bolii, iar cea mai tipică erupţie apare la nivelul feţei, asa numitul rash „în fluture”, care se dezvoltă la nivelul nasului şi pomeţilor, fără a afecta şanţul nazo-labial. ”Există însă o multitudine de alte tipuri de afectare cutanată, ele apărând în principal pe zonele corporale expuse la soare (adică sunt fotosensibile). De asemenea, extrem de caracteristice bolii lupice sunt ulcerele orale şi/sau nazale, precum şi alopecia necicatricială” a explicat dr. Ghizdavu.

Pacienţii cu lupus eritematos pot avea şi afecţiuni ale rinichilor, ale plămânilor, dar şi afecţiuni digestive şi boli ale inimii

Din păcate chiar şi rinichii sunt afectaţi în cazul pacienţilor cu lupus eritematos. ”Afectarea renală apare la aproape 50% dintre pacienţi, reprezentând una dintre cele mai importante cauze de morbiditate şi mortalitate la aceşti pacienţi” a adăugat medicul.
Afectarea gastro-intestinală poate fi şi ea prezentă la pacienţii cu lupus eritematos sistemic, putând interesa orice organ de la nivelul tractului gastrointestinal, unele dintre simptomele digestive fiind cauzate şi de efectele adverse ale medicaţiei administrate la aceşti pacienţi, precum şi de infecţii virale sau bacteriene.
”Afectarea pulmonară este întâlnită la mulţi dintre pacienţii cu boala lupică şi poate avea un spectru larg de manifestări de tip pleurezie, pneumonită, boala interstiţială pulmonară, hipertensiune pulmonară sau hemoragie alveolară” a spus dr. Ghizdavu.
De asemenea, pacienţii diagnosticaţi cu lupus eritematos pot prezenta şi probleme cardiace. ”Afectarea cardiacă la pacienţii cu lupus este frecventă şi poate interesa pericardul, miocardul, valvele cardiace, sistemul de conducere cardiac, precum şi arterele coronare” a completat medicul de boli interne de la Spitalul Colentina.


Alte simptome ale lupusului eritematos – delir, convulsii, sindrom de ochi uscat, anemie

Pe lângă simptomele prezentate mai sus, pacienţii cu lupus eritematos pot prezenta şi alte simptome chiar şi la nivel neuropsihiatric, oftalmic sau hematologic. ”De exemplu, afectarea de tip neuropsihiatric se poate manifesta extrem de variat, incluzând: disfuncţie cognitivă, sindroame organice cerebrale, delir, psihoze, convulsii, cefalee şi/sau neuropatii periferice” a adăugat dr. Ghizdavu.
Afectarea de tip  oftalmic poate fi întâlnită la pacienţii cu lupus eritematos sistemic, orice structură oculară putând fi interesată. Medicul explică: ”Cea mai frecventă manifestare la nivel ocular este keratoconjunctivita sicca (adică „sdr. de ochi uscat”) ca o consecinţă a sindromului Sjögren secundar.”
În plus, chiar şi anemia poate fi un semn al lupusului. ”Afectarea hematologică este prezentă în mod obişnuit la pacienţii cu boala lupică şi constă în apariţia anemiei, a leucopeniei, de regulă însoţită de limfopenie şi/sau a trombopeniei” a completat dr. Octavian Ghizdavu.
Nu în ultimul rând, trebuie spus că pacienţii cu lupus eritematos sistemic dezvoltă o varietate de disfuncţionalităţi vasculare, mergând de la prezenţa fenomenelor de tip Raynaud şi până la apariţia vasculitei sau a bolii tromboembolice.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult