La ce alimente trebuie să renunţi imediat dacă suferi de hemoroizi

În caz de hemoroizi nu consumaţi anumite categorii de alimente ce îi pot agrava. Află care!
  • Publicat:
  • Actualizat:
La ce alimente trebuie să renunţi imediat dacă suferi de hemoroizi
La ce alimente trebuie să renunţi imediat dacă suferi de hemoroizi, foto Shutterstock

Alimentaţia are un rol important în cazul persoanelor care suferă de boala hemoroidală. Dacă legumele, fructele, apa, ceaiurile, seminţele, tărâţele sunt prietenele digestiei, există şi categorii de alimente şi băuturi care consumate în exces nu fac decât să agraveze şi să irite hemoroizii.

Nu este un subiect pe care să-l deschizi uşor, nici de faţă cel mai bun prieten, însă se pare că 8 din 10 persoane suferă la un moment dat de boala hemoroidală. Însă nu toţi cer ajutor de la medici. În România, ruşinea este principala cauză pentru care multe dintre persoanele afectate de hemoroizi nu se prezintă la medic.

Hemoroizii au cauze genetice, dar apar şi din cauza stilului de viaţă

Definiţia sună aşa – hemoroizii sunt vene dilatate din plexul venos hemoroidal. Cauza apariţiei hemoroizilor este scăderea rezistenţei peretelui venos şi pierderii fermităţii ţesutului din zona anală. Una dintre cauzele apariţiei hemoroizilor este moştenirea genetică, însă stilul de viaţă atârnă greu balanţa în apariţia hemoroizilor. Munca de birou, naşterea, sedentarismul, obezitatea, alimentaţia săracă în fibre, alimentaţia bazată pe proteine animale, problemele de tranzit intestinal, constipaţia, obezitatea, dar şi alcoolul consumat frecvent duc la apariţia şi agravarea hemoroizilor.

Persoanele care suferă de hemoroizi trebuie să evite băuturile alcoolice

Greu să refuzi un pahar de vin sau o bere indiferent de sezon. Însă, alcoolul poate avea efecte nebănuite în organism. Spre exemplu nu se recomandă consumul de alcool celor care suferă de hemoroizi. Alcoolul are următorul efect – produce vasodilaţie, inclusiv pe venele hemoroidale. Iar pacienţii cu hemoroizi care abuzează de alcool au raportat creşterea în volum a hemoroizilor.

Alimentaţia bazată în principal pe carne trebuie evitată de persoanele care suferă de hemoroizi

În special, alimentaţia din sezonul rece este bazată pe proteine animale în special din carne. Carne prăjită, afumături, alimente conservate, jumări etc. sunt des în farfurii. Acestea în cantităţi mari şi consumate fără salate din legume şi frunze proaspete, fructe îngreunează digestia. În astfel de cazuri se poate instala constipaţia, total nefavorabilă pentru hemoroizi. Pot apărea dureri, fisuri anale, sângerări.

Prea iute, prea picant – prea nepotrivit pentru hemoroizi

O altă de categorie de alimente pe care medicii proctologi nu le recomandă pacienţilor cu boală hemoroidală sunt alimentele picante. Piper, chilli, sosuri iuţi, mâncăruri indiene, preparate thai – a se consuma cât mai rar şi în cantităţi cât mai mici. Condimentele iuţi conţin esteri care în mare parte se vor elimina prin scaunul fecal. Aceştia vor accentua circulaţia sângelui la nivelul mucoasei anale, pot duce la înroşirea mucoasei şi subţiază peretele venos. Hemoroizii vor fi astfel iritaţi şi pot deveni dureroşi.

Hidratarea corectă şi fibrele – obligatorii în caz de hemoroizi

Surse bune de fibre sunt seminţele de in, de chia, cerealele integrale, leguminoasele, verdeţurile, fructele şi legumele proaspete, tărâţele de psyllium. Hidratarea corespunzătoare – apă suficientă, ceaiuri fără zahăr, fără miere, supe, ciorbe, iaurt, kefir. Mâncaţi zilnic câte o salată. Spre exemplu, în sezonul rece salata de varză este excelentă, accesibilă şi o sursă extraordinară de fibre, vitamine şi minerale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult