Aminoacizii sunt compuşi esenţiali care joacă roluri importante în corpul uman. Printre acestea, putem menţiona capacitatea de a face performanţă în timpul unui antrenament la sală, recuperarea rapidă după antrenament şi susţinător al creşterii masei musculare. De exemplu, suplimente precum BCAA (adică aminoacizi cu lanţ ramificat), ajută la îmbunătăţirea compoziţiei corporale, dar şi rezistenţa în cazul antrenamentelor solicitante.
Aminoacizii sunt compuşi organici care creează proteinele. Aceştia ajută organismul să descompună alimentele şi sunt necesari pentru creşterea şi repararea ţesutului corporal, înclusiv ţesutul muscular. Există două tipuri mari de aminoacizi: aminoacizi esenţiali şi aminoacizi non-esenţiali. Corpul are capacitatea de a produce aminoacizii non-esenţiali, în timp ce aminoacizii esenţiali trebuie asimilaţi din dietă.
Reduc starea de oboseală. Aminoacizii esenţiali sunt necesari pentru îmbunătăţirea performanţelor sportive. Aminoacizii cu lanţ ramificat sunt trei aminoacizi care includ: leucina, izoleucina şi valina. Un studiu publicat în 2011 în „Journal of Sports Medicine and Physical Fitness” a ajuns la cocluzia că suplimentele BCAA pot reduce senzaţia de oboseală şi promovează scăderea grăsimii în timpul antrenamentelor fizice, în cazul subiecţilor care au consumat glicogen, pentru că glicogenul este o formă de energie depozitată în organism, ceea ce înseamnă că aminoacizii BCAA pot îmbunătăţi performanţele sportive, chiar şi după ce organismul a folosit toată energia depozitată.
Cresc masa musculară. Aminoacizii BCAA se găsesc în cantităţi mari în ţesutul muscular, arată Centrul Medical Langone din cadrul Universităţii din New York. Aceştia se află în strânsă legătură cu creşterea masei musculare. Un studiu publicat în 1999 în Jurnalul American de Fiziologie arată că administrarea aminoacizilor esenţiali după exerciţii intense promovează sinteza proteică sau creşterea masei musculare.
Îmbunătăţesc performanţa sportivă şi recuperarea. Proteina şi compuşii săi aminoacizi pot promova recuperarea şi îmbunătăţirea rezistenţei şi forţei. Un articol publicat în 2009 în „The Physician and Sportsmedicine” menţionează există dovezi semnificative care arată că antrenamentele intense cresc necesarul de proteină. Aşadar, potrivit articolului, proteina şi suplimentele cu aminoacizi, atunci când sunt administrate în apropiere de începerea antrenamentului, pot avea efecte benefice în privinţa rezistenţei în timpul exerciţiilor de aerobic, alergat sau ridicări de greutăţi.