Paracetamolul – în denumirea sa chimică, N-acetil-p-aminofenol este un medicament foarte folosit pentru a reduce durerea şi a combate febra.Este folosit în general pentru durerile de cap şi pentru alte dureri minore şi e ingredient principal în medicamentele anti-răceală sau gripă.
Este unul din cele mai sigure analgezice. Însă folosirea în exces şi prea mult timp poate avea efecte grave. Doza ideală de paracetamol este de 3 g pe zi, adică 4 comprimate. Depăşirea acestei doze duce la distrugerea celulelor hepatice şi afectează grav ficatul.
Nu asociaţi paracetamolul cu consumul de alcool, pentru că ambele se sintetizează în ficat.Nu asociaţi paracetamolul cu aspirina sau cu alte medicamente tip praf recomandate în caz de viroze, răceli sau gripe.
Paracetamolul în exces poate cauza greaţă, vărsături, erupţii ale pielii, urină roşie, balonare. Nu luaţi paracetamol dacă suferiţi de boli ale ficatului, boli de sânge, alergii.
Dacă după 5 zile de tratament cu Paracetamol, simptomele nu se ameliorează, trebuie să mergeţi la medic.
Tabletele de Paracetamol nu se administrează copiilor sub 12 ani. Pentru ei există variante sub formă de sirop. Citiţi cu atenţie prospectele. Pentru copii, paracetamolul – compus lichid se administrează în funcţie de vârstă şi greutatea corporală.