Ai grijă ce mănânci, ca să vezi bine. Se pare că nu este un mit, anumite alimente încadrate în stilul de viaţă echilibrat favorizează buna funcţionare a ochilor.
Am aflat ce alimente sunt favorabilie acuităţii vizuale de la profesor dr. Călin Petru Tătaru, preşedinte al Societăţii Române de Cataractă şi Chirurgie Refractivă.
De principiu, o dietă echilibrată şi un stil de viaţă echilibrat ajută şi la o bună funcţionare a ochilor. De-a lungul timpului, s-au efectuat mai multe studii legate de acest lucru, în special de prevenire a scăderii acuităţii vizuale odată cu înaintarea în vârstă, când apar frecvent modificări retiniene (DMLV – degenerescenţa maculară legată de vârstă).
Studiul AREDS (Age-Related Eye Disease Study) publicat în anul 2001 a arătat beneficiul unor nutrienţi – zinc, cupru, vitamina C, vitamina E şi beta-caroten care pot reduce riscul de scădere al acuităţii vizuale legat de vârstă cu aproximativ 25%. Studiul AREDS2 a adăugat acizi graşi Omega3, luteina, zeaxantina, care au înlocuit vitamina A, beta-caroten.
Profesor dr. Călin Petru Tătaru, preşedinte al Societăţii Române de Cataractă şi Chirurgie Refractivă