Toată lumea are nevoie de 7- 9 ore de somn în fiecare noapte pentru a putea fi productivi şi a funcţiona bine în timpul zilei. Cu toate acestea, există şi o categorie de persoane cu nevoi mai speciale: persoanele cu ADHD , cărora le este foarte greu să adoarmă, adesea. Deoarece te simţi obosit, simptomele ADHD se agravează şi acest lucru îngreunează procesul de adormire. Acest ciclu se repetă şi multe persoane se confruntă cuasemenea problemă. Un studiu a constatat că aproximativ două treimi din persoanele diagnosticate cu ADHD – 67% – au considerat că este greu să doarmă o noapte întreagă.
Dar de ce se întâmplă aşa ceva? Şi care este soluţia? Deşi experţii nu ştiu exact cum sunt legate problemele de somn de tulburarea ADHD, ei ştiu despre unele dintre cauzele posibile şi cunosc totodată şi câteva remedii.
Pe lângă evenimentele normale care pot împiedica orice persoană să se odihnească bine, pot exista şi consecinţe suplimentare dacă suferi de ADHD. Acestea includ:
Probleme cu păstrarea unui program fix
Persoanele diagnosticate cu ADHD sunt adesea uşor distrase şi le este greu să se oprească din ceea ce fac pentru a merge la culcare. Chiar şi după ce adorm, poate fi greu să-şi liniştescă mintea şi să se relaxeze suficient pentru a adormi.
Stimulentele
Medicamentele stimulente utilizate adesea pentru a trata tulburarea ADHD te pot face să te simţi mai agitat şi pot îngreuna procesul de adormire. În această categorie poate intra cu uşurinţă şi cofeina pe care o asimilăm din surse precum cafeaua, ceaiul, sucul şi ciocolata.
Alte afecţiuni
Adesea, persoanele cu ADHD au de asemenea anxietate, depresie, tulburări de dispoziţie sau probleme de abuz de substanţe care pot îngreuna odihna şi procesul de adormire.
Tulburări de somn legate de ADHD
Tulburările de somn înseamnă mai mult decât un simplu episod de somn nereuşit. Aceste afecţiuni sunt atât de frecvente în rândul persoanelor care au ADHD, încât experţii verifică adesea calitatea somnului atunci când pacientul în cauză este diagnosticat cu ADHD.
Tulburări de somn ale ritmului circadian
Corpul tău face modificări pe parcursul zilei pentru a se adapta la cantitatea de lumină şi întuneric dintr-o perioadă de 24 de ore. Uneori, corpul tău nu poate fi în ton cu ciclul zilei şi s-ar putea să nu elibereze hormoni precum melatonina la momentul potrivit. Acest lucru, la rândul său, poate îngreuna adormirea. Luminile puternice, în special luminile albastre artificiale de la laptopuri şi tablete, pot deranja puternic ceasul interior al corpului.
Apnee în somn
Persoanele cu apnee în somn se trezesc brusc, cu dificultăţi de respiraţie. Acest lucru interferează cu procesul tău de odihnă şi te lasă complet obosit. Aproximativ 3% din totalul persoanelor şi 25% dintre cei cu ADHD suferă de apnee în somn sau altă problemă care implcă „respiraţie cu tulburări de somn”. Sforăitul poate fi un semn de apnee în somn.
Sindromul picioarelor neliniştite
Printre simptome se numără disconfortul membrelor şi un imouls puternic de a mişca picioarele în timp ce dormi. Unii oameni descriu senzaţia de sub formă de zvâcnire, durere sau mâncărime în interiorul piciorului. Aproximativ 2% din totalul oamenilor şi 44% dintre cei cu ADHD suferă de acest sindrom.
Dacă ai ADHD şi ai probleme cu somnul, trebuie să discuţi cu medicul tău. S-ar putea să ai nevoie de o modificare a medicamentelor pentru a putea avea un somn liniştit.
Dacă ai exclus alte cauze, atunci simptomele ADHD pot fi de vină. Ce altceva poţi face?
Evită să dormi cu 4 ore înainte de culcare.
Evită consumul de cofeină cu 4 ore înainte de culcare.
Menţine o rutină calmă pentru culcare.
Du-te la culcare cam la aceeaşi oră în fiecare zi.
Dormi într-un pat confortabil, într-o cameră întunecată şi liniştită.
Evită să priveşti seara ecrane (televizoare, smartphone-uri).