”Noi ce mai mâncăm ca să nu răcim? Să nu facem gripă?” Ei bine, răceala şi gripa nu au legătură directă cu alimentaţia. Ele sunt produse de infecţia cu rinovirusuri (în cazul virozelor respiratorii sau răceli cum sunt numite popular) şi de infecţia cu virusul gripal în cazul gripei. Însă respectarea câtorva reguli de igienă, odihna suficientă şi o alimentaţie echilibrată pot fi de folos sistemului imunitar ce trebuie să facă faţă non-stop asaltului de inamici ai sănătăţii. Venim cu amănunte.
Pentru a ne feri de răceală şi gripă este necesar ca în perioadele în care sunt declarate epidemii să evităm mulţimile când nu este absolut necesar. Spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun sau substanţe dezinfectante fără apă atunci când nu aveţi altă soluţie. Folosirea măştilor medicale mai ales atunci când mergeţi la spital, grădiniţe, etc. Evitarea contactului cu persoane răcite sau afectate de gripă, evitarea strănutului şi a tusei în aer liber deoarece prin particulele eliberate de tuse şi strănut se transmit virusurile care provoacă răceala şi gripa. Foarte important – copiii şi adolescenţii sunt consideraţi lianţii răcelilor şi gripei – aceştia au sistemul imunitar în consolidare, se îmbolnăvesc mai uşor şi pot transmite şi membrilor familiilor. Aşadar, dacă prezintă simptome specifice răcelii sau gripei nu trebuie să meargă la şcoală, la grădiniţă sau la creşă ci vor fi trataţi acasă.
Aţi factori importanţi pentru buna funcţionare a sistemului imunitar sunt respectarea orelor de somn, evitarea suprasolicitării şi alimentaţia echilibrată.
Aportul de minerale necesare sistemului imunitar poate fi asigurat prin consumul de fructe proaspete şi uscate, legume, lapte, brânzeturi, ouă, uleiuri vegetale, peşte şi carne de pui. Apa din belşug este obligatorie zi de zi. Mai jos să prezentăm şi câteva sugestii de alimente benefice imunităţii.
Pare banal, dar fără apă celulele, organele şi ţesuturile nu ar funcţiona corect. Apa ajută la reglarea temperaturii corpului şi la menţinerea funcţiilor organelor. Pierdem apă prin respiraţie, prin transpiraţie, prin digestie. Rezervele de apă trebuie refăcute constant atât prin consumul de apă potabilă cât şi prin alimente pe bază de apă sau care conţin apă în mod natural.
Pentru o hidratare optimă, zilnic puteţi consuma supe din legume cu sau fără carne, dar şi ceaiuri precum cel de echinaceea.
Usturoiul este cunoscut ca fiind un antibiotic natural şi un aprig aliat al sistemului imunitar.
Este bogat în antioxidanţi şi substanţe cu efect anticancerigen.
Mere, gutui, pere – sunt fructe autohtone şi teoretic nu sunt tratate cu ceară pentru a fi conservate. Consumaţi-le proaspete pentru a beneficia de vitamina C.
Fibrele lor ajută la buna funcţionare a tranzitului intestinal. Fructele sunt mereu o opţiune mai bună decât dulciurile procesate.
Persoanele care nu sunt alergice la polen, pot întreba medicul de familie în ce doze să consume polen crud. Acesta conţine lactofermenţi benefici florei intestinale, enzime care îmbunătăţesc absorbţia de vitamine şi minerale din alimentaţie. De asemenea, produsul apicol natural are şi antioxidanţi care acţionează împotriva radicalilor liberi.