Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a declarat că epidemia de 2019-nCoV constituie o urgenţă internaţională de sănătate publică, în condiţiile în care epidemia se extinde în afara Chinei.
„În ultimele săptămâni, am asistat la apariţia unui agent patogen necunoscut anterior, care a generat o epidemie fără precedent”, a declarat joi seară Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, în cursul unei conferinţe de presă desfăşurate la Geneva, potrivit BBC News.
„Trebuie să acţionăm acum pentru a limita răspândirea bolii”, a precizat dr. Ghebreyesus. Conform celui mai recent bilanţ anunţat de autorităţile chineze, pe teritoriul Chinei se înregistrează 171 de decese generate de coronavirus şi 8.137 de cazuri confirmate. Virusul s-a extins în cel puţin alte 18 ţări, printre care Germania, Japonia, Vietnam şi SUA, unde au fost semnalate cazuri de transmitere de la om la om, dar nici un deces, potrivit OMS.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii defineşte starea de urgenţă sanitară globală ca pe un “eveniment extraordinar”, care reprezintă “un risc pentru sănătatea publică a altor state din cauza răspândirii internaţionale a bolii” şi “care necesită un răspuns internaţional coordonat”. OMS a mai declarat stare de urgenţă sanitară globală în cazul altor trei situaţii: Ebola, Zika şi H1N1.
În timp ce echipe reunite de experţi internaţionali sunt într-o luptă contra cronometru pentru a dezvolta un vaccin împotriva noului tip de coronavirus, autorităţile medicale de Rusia spun că au identidicat o combinaţie de trei medicamente pentru a tratat infecţia cu 2019-nCov la adulţi.
Ei spun că o combinaţie de ribavirină, lopinavir/ritoravir şi interferon beta 1b ar putea fi eficientă. Aceste medicamente sunt folosite în tratamentul hepatitei C, al infecţiei cu HIV şi al sclerozei multiple.
Ministrul rus al Sănătăţii a dat detalii despre dozaj şi cum funcţionează tratamentul, iar protocolul de administrare a ajuns deja în toate spitalele din Rusia, cu toate că această ţară nu a raportat până acum niciun caz de îmbolnăvire. Rusia a închis deja graniţa cu China, pentru a preveni răspândirea virusului.
Medicii ruşi spun că unul din medicamentele recomandate, ribavirina, a fost folosit cu succes în tratarea SARS (sindromului respirator acut sever), care a infectat, în 2003, peste 8000 de persoane şi a ucis aproape 800 de pacienţi.
Ministrul Sănătăţii din Rusia recomandă personalului medical ca tratamentul să fie luat şi preventiv, cu două zile înainte de a intra în contact cu persoanele infectate.