Analize şi teste utile pentru bebeluşi în sezonul virozelor şi al gripei

Vă prezentăm analizele de sânge şi trei teste utile pentru a pune un diagnostic corect atunci când copilul se confruntă cu simptome precum febră înaltă, nas înfundat, scaune diareice, vomă, tuse, lipsa apetitului alimentar.
  • Publicat:
Analize şi teste utile pentru bebeluşi în sezonul virozelor şi al gripei

Sezonul rece pune la treabă sistemul imunitar în formare al sugarilor, dar şi la grea încercare răbdarea părinţilor. Virozele respiratorii, enterovirozele şi chiar gripa sunt diagnostice primite des în cabinetele de pediatrie şi ale medicilor de familie. Iată câteva analize de sânge şi trei teste ce sunt de folos pentru pronunţarea unui diagnostic corect atunci când micuţul întâmpină simptome precum febră înaltă, nas înfundat, scaune diareice, vomă, tuse, lipsa apetitului alimentar.

Părinţii trebuie să aibă mereu acces la un medic de familie si /sau  pediatru şi să aibă la îndemână o trusă medicală ce conţine un termometru, supozitoare antifebră, ser fiziologic pentru curăţarea nasului, o pompiţă pentru desfundarea nasului. Modificările de stare şi de dispoziţie ale copilului trebuie semnalate imediat unui medic.

Medicul de familie  sau medicul pediatru sunt cei care stabilesc dacă este nevoie de tratament medicamentos sau nu şi ce tip de analize şi teste sunt necesare.

Analize de sânge recomandate frecvent sugarilor

Pe lângă consultul propriu-zis, este posibil ca pediatru să recomande şi analizele de sânge. Cel mai des recomandate examene de laborator în cazul copiilor mici afectaţi de infecţii respiratorii, enteroviroze sau gripă sunt hemoleucograma, probele de inflamaţie (VSH, fibrinogenul, proteina C reactivă). Se poate recomanda şi sideremia pentru a afla cantitatea de fier din sânge, mulţi copiii de vârstă mică având diverse forme de anemie. De asemenea, se poate recomanda şi radiografia pulmonară pentru excluderea diagnosticului de pneumonie.

Examen coproparazitologic, cultura exsudat faringian şi cultură secreţii nazale – teste frecvent recomandate în cazul infecţiilor respiratorii şi enterovirozelor la sugari

Vă prezentăm pe scurt şi câteva teste care se fac frecvent încă de la naştere copiilor.

Examenul coproparazitologic detectează prezenţa unor paraziţi cu localizare intestinală, în limitele impuse de ciclul biologic al fiecărui parazi (Giardia lamblia, Trichomonas intestinalis, Entamoeba spp., Blastocystis hominis), helminţi (Nematode,Trematode, Cestode) etc.

Cum se colectează corect materiile fecale de la sugari pentru examenul coproparazitologic?

Există câteva reguli care trebuie respectate pentru ca proba să nu fie contaminată şi să aibă rezultate corecte. Nu se amestecă cu urină, nu se recoltează imediat după tratamente antidiareice sau antibiotice. Recipientele speciale se cumpără de la farmacie. La sugari, părintele va lua o probă suficientă de materii fecale din scutec. Proba trebuie să ajungă cât mai repede la laborator.

Exsudatul faringian

Un alt diagnostic frecvent la copii este faringita. Aproximativ 70% din faringite sunt de etiologie virală: rhinovirusuri, adenovirusuri, virusuri gripale, paragripale. Dacă faringita are etiologie bacteriană, cel mai frecvent implicat este Streptococcus pyogenes (Streptococ β hemolitic grup A, PYR pozitiv).

Cum se prelevă şi se transportă exsudatul faringian?

Pentru acest test trebuie să mergeţi cu bebeluşul la cabinetul medical pentru recoltare. Momentul ideal este înainte de masă sau la 4 ore de la ultima masă. Copilul se ţine în braţe de către părinte cu faţa spre medic, iar în timp ce gura este deschisă. Medicul sau asistentul medical vor şterge ferm cu tamponul amigdalele şi peretele posterior al faringelui, insistând asupra zonelor inflamate. Tamponul se introduce într-un tub protector prevăzut cu mediu de transport (Amies sau Stuart) şi se etichetează corespunzător. În maximum 2 ore trebuie să ajungă la laborator.

Cultura secreţii nazale

Un alt test important recomandat copiilor şi sugarilor în special în sezonul rece este cultura de secreţii nazale. Rinita este un diagnostic des întâlnit şi este cauzată des de virusuri (rhinovirusuri, adenovirusuri, virusuri gripale, paragripale, Coxsackie A) şi rareori de bacterii.

Cum se recoltează cultura nazală?

În cabinetul medical, copilul se ţine în braţe în poziţie de scăunel cu faţa spre cadru medical şi spre lumină. Se introduce blând tamponul printr-o nară de-a lungul planşeului nazal, până atinge peretele posterior al nazofaringelui. Se lasă tamponul pe loc câteva secunde, apoi se roteşte uşor şi se retrage. Ulterior, se introduce tamponul în tubul protector prevăzut cu mediu de transport (Amies sau Stuart), se etichetează şi se trimite la laborator în maxim 2 ore.

Pentru stabilirea unui diagnostic şi asigurarea celui mai bun tratament, medicii din cadrul Sanador recomandă pachetul de teste Sanador Baby ce cuprinde examenul coproparazitologic, cultura exsudat faringian (+antibiogramă, dacă este cazul), cultura secreţii nazale (+ antibiogramă, dacă este cazul)  şi costă 95 lei. Toate pachetele promoţionale se programează la medicii specialişti angajaţi Sanador.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult