Boala obrajilor pălmuiți, frecventă în sezonul cald. Ce semne apar înainte de erupția pe față și cum se transmite a cincea boală a copilăriei

Boala obrajilor pălmuiţi, cunoscută şi sub denumirea de eritem infecţios sau a 5-a boală a copilăriei, este o infecţie virală caracterizată de apariția unei erupții pe față, precedată de anumite simptome.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Boala obrajilor pălmuiți, frecventă în sezonul cald. Ce semne apar înainte de erupția pe față și cum se transmite a cincea boală a copilăriei
Sursa foto: Shutterstock

Boala obrajilor pălmuiţi, cunoscută şi sub denumirea de „a cincea boală a copilăriei” sau eritem infecţios, este o infecţie virală frecventă în copilărie, caracterizată de aspectul de obraji pălmuiţi, eritematoşi, ca primă manifestare cutanată. Boala tinde să apară în mici epidemii întinse de-a lungul a 3-6 luni (familie, colectivitate), mai ales iarna şi primăvara. Apare cel mai frecvent în intervalul de vârstă 5-15 ani, deşi se descriu cazuri la orice vârstă.

Aproximativ 30% dintre persoanele afectate sunt asimptomatice. Se spune că circa 60% dintre adulţi sunt pozitivi pentru infecţie până la vârstă de 20 de ani.

Pentru a afla cauzele, simptomele, dar şi complicaţiile acestei afecţiuni, am apelat la ajutorul medicului specialist dermatovenerolog Ioana Silvia Simian, de la Centrul Medical de Diagnostic şi Tratament „Dr. Victor Babeş”.

Boala obrajilor pălmuiți sau eritemul infecţios, o boală foarte contagioasă

CSÎD: Care este cauza apariţiei eritemului infecţios şi cum se transmite?

Dr. Ioana Simian: Boala, cunoscută şi sub denumirea de „a cincea boală eruptivă a copilăriei”,  este cauzată de un virus – Parvovirus B 19; acesta are o perioadă de incubaţie de circa 7-14 zile. Se transmite prin secreţii (nazale, salivă) de la o persoană care tuşeşte, strănută etc.

Devenim contagioşi înaintea apariţia erupţiei cutanate, atunci când avem doar manifestări de tip pseudogripal (febră, cefalee). Boala se poate transmite şi prin sânge sau de la gravidă la făt. Odată făcută boala, căpătăm imunitate.

Boala obrajilor pălmuiți: ce simptome apar la copii și adulți 

CSÎD: Cum se manifestă eritemul infecţios?

Dr. Ioana Simian: Boala debutează cu cefalee, febră, durere în gât, rinoree, dureri abdominale, artralgii, manifestări ce se întind de-a lungul a 2-3 zile. Acest tip de manifestări, în special durerile articulare, le regăsim cu precădere la adulţi. Este urmată de erupţia cutanată care cunoaşte 3 faze:

  • Prima fază – aspectul tipic de obraz pălmuit; pielea are aspect de arsă de soare, erupţia se localizează pe obraji, cruţând zona peribucală, perinazală şi periorbitală. Este un roşu viu, asociind uneori edem. Durează 2-4 zile.
  • Faza a doua – erupţie localizată mai ales pe membrele superioare, trunchi, roz pal, cu leziuni ce nu se palpează, cu dispunere în ghirlandă; nu afectează palmele şi tălpile. Apare la circa 1-4 zile de la debutul primei faze. Pruritul este aproape absent.
  • Faza a treia – de remitere a erupţiei, dar şi recurentă, fenomen ce poate fi întâlnit săptămâni după, mai ales la efort fizic intens, după băi fierbinţi sau expunere la soare.

Persoanele adulte au foarte rar manifestări cutanate; la acestea întâlnim afectare articulară cu durere, edem la nivelul articulaţilor mâinilor, genunchilor, gleznei.

Gravidele şi persoanele cu imunitatea afectată, predispuse la apariţia complicaţiilor

CSÎD: Pot apărea complicaţii?

Dr. Ioana Simian: În general, boala are un parcurs blând, fără complicaţii în cazul copiilor. La adulţi, mai ales la cei cu imunitate afectată, cu anemie sau gravide, boala poate lăsa urmări. Întâlnim criză aplastică (la pacienţi cu afecţiuni hematologice), hepatite, encefalite, miozite etc. (la cei cu sistem imunitar slăbit); la gravide există risc de avort spontan, anemie severă  a fătului, moarte intrauterină, hidrops fetal. Durerile articulare sunt prezente la circa 50% dintre adulţii afectaţi şi au o durată de 2-4 săptămâni, dar se pot extinde şi pe mai multe luni; o erupţie rară, specifică adulţilor, este cea în mănuşi şi şosete – aspect de erupţie purpurică, cu linie de delimitare netă la nivelul gleznei şi al încheieturii mâninii.

CSÎD: Cui ne adresăm dacă observăm că avem simptome precum cele descrise mai sus: medicului dermatolog sau pediatrului?

Dr. Ioana Simian: Atunci când vine vorba de a cincea boală la copil, putem cere atât ajutorul medicului dermatolog, cât şi al pediatrului. În cazul adultului, mai ales atunci când apar complicaţii, ne putem adresa reumatologului, medicului de medicină internă sau ginecologului (gravide).

Tratament şi măsuri de prevenţie pentru boala obrajilor pălmuiţi

CSÎD: În ce constă tratamentul, având în vedere că problema este de natură virală, şi în cât timp dispar simptomele?

Dr. Ioana Simian: Boala nu are un tratament specific. Copiii sunt infecţioşi în perioada ce precede erupţia cutanată. Se pot administra analgezice pentru reducerea durerilor articulare, antihistaminice, soluţii cu calamină, mixtură mentolată pentru reducerea pruritului.

CSÎD: Poate fi prevenită această afecţiune?

Dr. Ioana Simian: Prevenţia este destul de dificilă, ţinând cont că pacientul este contagios pe perioada viremiei, respectiv cu o săptămână înainte de apariţia erupţiei cutanate; în momentul erupţiei, contagiozitatea dispare. Evitarea contactului direct cu persoane care strănută, tuşesc şi spălarea frecventă a mâinilor fac parte din măsurile corecte de prevenţie.

Dr. Ioana-Silvia Simian, medic specialist dermatovenerolog, Centrul Medical de Diagnostic şi Tratament „Dr. Victor Babeş”
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Ioana Simian - Medic primar dermatolog
Dr. Ioana-Silvia Simian este Medic Primar Dermatologie în cadrul Spitalului Clinic Medicover din București. Educație Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila - București https://umfcd.ro/ Rezidențiat - Clinică de Dermatovenerologie a Spitalului Clinic Colentina Medic rezident, ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult