Ai încercat tot felul de diete, cum ar fi dieta South Beach, Jenny Craig sau Dukan, dar rezultatele spectaculoase nu s-au menţinut pe termen lung?
Află că eşecul este cauzat de faptul că nu ţi se adresează direct ţie, stilului tău de viaţă, de alimentaţie şi de mişcare.
Succesul unei diete ţine tocmai de acest criteriu – să fie personalizată nevoilor tale.
Nu ştii de unde să începi?
Hai să descoperim împreună cum îţi poţi crea propria dietă personalizată, dar nu înainte de a-ţi pune câteva întrebări esenţiale, la care trebuie să îţi răspunzi cu sinceritate!
La această întrebare ne răspunde dr. Şerban Damian, medic nutriţionist sportiv la care ajung multe persoane ce anterior au încercat, de cele mai multe ori fără succes, să slăbească urmând diete găsite pe internet:
„Dietele luate de ici şi colo pot sau nu să funcţioneze, dar este la noroc. Dacă ai ales o dietă oarecare şi ai noroc să ţi se potrivească, atunci o să ai rezultate, iar dacă nu, atunci vei avea o nouă decepţie. Tocmai de aceea este important să apelăm la specialişti care să facă o analiză corectă a tuturor factorilor şi să conceapă un program de alimentaţie şi sport care să se plieze pe nevoile şi cerinţele fiecăruia în parte”. Mai clar de atât nu se putea!
Sunt patru elemente importante de care să ţii cont. În continuare, medicul Şerban Damian le detaliază:
Fii cât se poate de sinceră şi răspunde la aceste întrebări fără să te simţi vinovată. Suntem oameni, fiecare cu defectele lui, aşa că nu există răspuns greşit, ci doar soluţii diferite, adaptate stilului fiecăruia de viaţă.
Câte mese voi avea zilnic? Să fie trei, cinci sau, poate, opt? Numai tu ştii de câte ori simţi nevoia să mănânci pentru a te simţi sătulă. Dar, odată stabilit acest program de alimentaţie, vei putea să îţi împarţi necesarul caloric în mod corect.
Cât timp sunt dispusă să aloc gătitului? Dacă nu îţi place să găteşti sau pur şi simplu timpul tău este limitat, tot ceea ce trebuie să faci este să simplifici cât mai mult posibil prepararea meselor. Cu alte cuvinte, pune accentul pe alimente proaspete, cât mai puţin procesate, cum ar fi salatele, sandvişurile cu şuncă slabă sau piept de pui ori de curcan la grătar.
Voi avea în jur tentaţii? Când îţi propui să slăbeşti, este foarte important să beneficiezi de sprijinul şi încurajările celor apropiaţi, care trebuie să evite obiceiurile alimentare nesănătoase. Dacă cei din jur mănâncă fast-food la ordinea zilei, e de la sine înţeles că frustrarea de a mânca salată îţi va slăbi motivaţia de a slăbi.
La ce nu pot renunţa? Există un aliment fără de care nu poţi face faţă zilei? Poate ceva dulce, poate un covrig sărat? Atunci pune deoparte „o rezervă de calorii” fix pentru această plăcere a ta. Nu renunţa complet la ceea ce îţi place, pentru că altfel te vei gândi numai şi numai la asta. Iar frustrarea, din nou, îţi va face felul.
Câtă mişcare pot să fac zilnic? Experţii recomandă minimum 30 de minute de mişcare în fiecare zi, dar asta nu înseamnă să mergi neapărat la sală. Poţi la fel de bine să mergi pe jos în ritm alert câteva staţii de autobuz, să dai o tură cu bicicleta prin parc sau pur şi simplu să alergi cu câinele tău în jurul blocului. Important e să te mişti!
Să recunoaştem! Orice dietă de slăbit, indiferent ce nume ar purta, presupune restricţie calorică. Cu alte cuvinte, mai puţină mâncare! Sau, dacă vrei perspectiva optimistă, alimente diverse, sănătoase, dar cu puţine calorii.
Pentru a-ţi calcula necesarul caloric, trebuie să iei în calcul vârsta pe care o ai, sexul, nivelul de activitate fizică şi, nu în ultimul rând, scopul pe care ţi l-ai propus, adică numărul de kilograme de care vrei să scapi, şi intervalul în care poţi realiza acest lucru.
Stai liniştită, nu-ţi propunem calcule complicate care să-ţi aducă aminte de orele de matematică din liceu! Nu trebuie decât să introduci câteva date în aplicaţia noastră, iar cu ajutorul acesteia poţi afla rapid câte calorii trebuie să consumi ca să slăbeşti!
Odată ce afli câte calorii ar trebui să însumeze mesele tale zilnice, trebuie să pui la punct lista de alimente pe care le poţi consuma, ca să te încadrezi în acest „buget” de calorii. Îţi recomandăm să mizezi pe legume şi fructe proaspete, cereale integrale, proteine de calitate şi lactate cu conţinut redus de grăsime, pe care să le împarţi în aşa fel încât la finalul zilei să nu constaţi că ai depăşit aportul caloric.
Nu uita de „rezerva” de calorii destinată plăcerii tale (ne)vinovate! Dacă nu ştii cum să combini grupele alimentare, poţi vedea aici câteva exemple!
„Afecţiunile medicale trebuie tratate de medici. Punct. Dacă vorbim de aspectele nutriţionale asociate cu diverse afecţiuni, atunci are un cuvânt de spus şi specialistul cu calificare în nutriţie, dar vorbim aici de persoane cu studii superioare, nu cineva care a făcut un curs pe internet. Ca pacient, e bine să te informezi despre pregătirea persoanei căreia îi ceri sfatul şi să apelezi la specialişti cu pregătire autentică şi experienţă”, concluzionează medicul Şerban Damian.