Ce impact poate avea gripa asupra unui copil nevaccinat

Gripa poate favoriza apariţia unor complicaţii severe în cazul în care copilul nu este vaccinat antigripal.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce impact poate avea gripa asupra unui copil nevaccinat

Gripa este periculoasă nu doar prin boala însăşi şi complicaţiile severe pe care le poate declanşa, ci şi prin starea de depresie imunitară pe care o generează. Această stare poate dura până la câteva săptămâni.

Simptomele gripei sunt cu atât mai severe cu cât organismul în cauză nu are imunitatea dezvoltată – cum este cazul copiilor mici – sau are imunitatea deprimată, cum este situaţia unei persoane vârstnice, care suferă de multe alte afecţiuni preexistente gripei.

Complicaţiile gripei la copii

„Complicaţiile pot consta în otite, etmoidite, bronşite, pneumonii, forme severe de afectare pulmonară cu insuficienţă respiratorie şi, din păcate, se poate ajunge la pierderi de vieţi omeneşti.

Modularea imunităţii organismului porneşte de la nutrienţi – hrană adecvată stării de sănătate, hidratare corectă, sucuri de fructe naturale stoarse la storcător, nu conservate, peşte, lactate, brânzeturi, legume, fructe proaspete – şi ajunge la produse din medicina complementară, bazate pe extracte naturale, standardizate”, atrage atenţia dr. Valeria Herdea, medic primar medicină de familie.


Acestea pot fi administrate, cu recomandare medicală, în scheme personalizate, în funcţie de vârstă, de starea de sănătate, de prezenta sau absenta comorbidităţilor pacientului.

Tratamentul medicamentos al gripei se referă la trei tipuri de medicaţie: tratament antiviral nespecific, adresat virozelor în general (oseltamivir, isoprinosine), tratament simptomatic (adresat  simptomelor bolii: febră, durere de gât, tuse, durere de cap) şi tratament suportiv (administrarea de suplimente, vitamine, antioxidanţi)”, adaugă medicul.

Măsuri generale de prevenţie şi de limitare a riscului răspândirii gripei

Tratamentul ideal pentru gripă rămâne însă profilaxia, respectiv vaccinarea antigripală.

Pentru limitarea riscului răspândirii gripei se recomandă educaţia populaţiei, pentru a înţelege că suntem responsabili atât de propria noastră persoană, dar suntem datori să ne respectăm copiii, familia, comunitatea în care trăim.

„Copiii trebuie să se spele pe mâini minimum 20 secunde la intrarea în clasă, să utilizeze batiste de unică folosinţă şi să le arunce în coş, nu pe jos, la întâmplare. Se recomandă duşul zilnic, schimbarea lenjeriei de corp, hainele  adecvate vremii reci de afară şi încălţămintea impermeabilă, aerisirea locuinţei, întreţinerea curăţeniei şi dezinfecţia casei. Nu călătorim şi nu ne plimbăm în locuri publice, malluri, supermarketuri, parcuri, cu un copil bolnav de gripă. Nu facem vizite inutile, în special în casele unde sunt copii mici, gravide, lăuze sau vârstnici”, subliniază dr. Valeria Herdea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Valeria Herdea - Medic de familie
Dr. Herdea Valeria medic primar, medicină generală și medicină de familie - profil pediatrie și Vicepreşedintele Colegiului Medicilor. În cadrul C.M.I. Dr. Herdea Valeria lucrează Dna. Dr. Herdea Valeria , Dna. Dr. Comnea (Herdea) Laura alături de Dna. Asistență Stoica Daniela. Alături ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult