Măsurarea taliei mai importantă decât greutatea – spun experţii

Cercetări recente în managementul obezităţii au determinat profesioniştii în sănătate să recomande şi măsurarea circumferinţei taliei, pe lângă indicele de masa corporală, atunci când stabilesc diagnosticul.
  • Publicat:
Măsurarea taliei mai importantă decât greutatea – spun experţii
foto shutterstock/Măsurarea taliei mai importantă decât greutatea – spun experţii

Cercetări recente în managementul obezităţii au determinat profesioniştii în sănătate să recomande şi măsurarea circumferinţei taliei, pe lângă indicele de masa corporală, atunci când stabilesc diagnosticul.
Ultimele date arată că indicele de masa corporală nu mai este suficient în evaluarea unui pacient, cu atât mai mult cu cât grăsimea abdominală reprezintă factor de risc în afecţiuni multiple cum ar fi bolile cardiovasculare sau obezitate morbidă.
Concret, specialiştii speră ca asociaţiile profesionale să includă măsurarea taliei în protocolul de evaluare şi examinare a pacienţilor supraponderali sau obezi.

De ce e importantă dimensiunea taliei?

Studiile arată că circumferinţa taliei este principalul indicator al acumulării de grăsime abdominală, extrem de periculoasă prin faptul că înconjoară şi afectează organele interne. Prin urmare, atunci când medicii fac recomandări privind schimbarea stilului de viaţă în evaluarea şi urmărirea unui pacient cu risc metabolic crescut, este indicat ca periodic, pe lângă indice de masa corporală, să se măsoare şi dimensiunea taliei, pentru a verifica în ce măsură schimbările recomandate pacientului au efect.

Care sunt riscurile acumulării de grăsime abdominală?

Grăsimea abdominală poate apărea şi la persoanele cu o greutate normală, nu doar la cele supraponderale sau obeze. Primul argument că acest tip de grăsime (denumită şi grăsime viscerală) este  extrem de periculoasă este localizarea ei lângă vena porta, însărcinată cu fluxul sanguin din intestine către ficat. Grăsimea abdominală este direct legată de nivelul colesterolului total şi de rezistenţa la insulină. Asta înseamnă risc crescut pentru boli hepatice, hipertensiune arterială, accidente vasculare şi diabet.
Grăsimea abdominală are impact direct asupra sistemului imunitar şi asupra activităţii hormonale.

Care sunt măsurătorile actualizate ale taliei?

Până la apariţia noului studiu, bărbaţii cu talia peste 102 cm şi  femeile cu talia peste 80 cm erau persoane considerate supraponderale, indiferent de indicele de masa corporală.
Noile recomandări ale specialiştilor sunt:

  • talia de 80 cm la femei, respectiv 90 cm la bărbaţi – greutate normală
  • talia de 90 cm la femei, respectiv 100 cm la bărbaţi greutate crescută/supraponderali 
  • talia de 105 cm la femei, respectiv 110 la bărbaţi – obezitate de gradul I
  • talia de 115 la femei, respectiv 125 la bărbaţi – obezitate de gradul II

Grăsimea abdominală – cum scapi de ea?

Toate ghidurile recomandă asocierea dintre dietă şi activitate fizică drept principalul element pentru reducerea grăsimii abdominale şi, implicit, remodelarea circumferinţei taliei.
Schimbările în stilul de viaţă includ: 

  • postul intermitent
  • mişcarea zilnică (cel puţin 30 de minute)
  • mese regulate cu un mic dejun proteic
  • pondere mai mare a fibrelor în alimentaţie
  • eliminarea alimentelor procesate
  • reducerea consumului de zahăr şi de alcool
  • control al stresului
  • un program sănătos de somn.

Renuţarea la bauturile carbogazoase, un consum sporit de apă, ceai sau cafea neîndulcite pot, de asemenea, contribui la remodelarea dimensiunilor taliei.

Urmărește CSID.ro pe Google News