Am fost vopsită toate nuanţele: de la negru abanos, la roşcat sau castaniu. De câţiva ani, însă, m-am oprit la tonurile de blond, pentru că mi s-a părut – şi mi se pare în continuare – că mă prind cel mai bine. Însă, blondul vine la pachet cu decolorarea şi, implicit, deteriorarea părului. Şi pentru că nu pot renunţa la blond, m-am gândit să aleg o vopsea vegană, fără amoniac, fără parabeni, cu ingrediente naturale care – chiar pe lângă că mă ajută să am culoarea care-mi place – să îmi şi protejeze părul. Au trecut deja câteva luni de când am integrat-o în stilul meu de viaţă şi îi cunosc deja beneficiile. Iată de ce cred că şi tu ar trebui să alegi o vopsea vegetală.
Studii serioase au adus în prim plan informaţia conform căreia anumite tipuri de vopsea pot crea probleme serioase de sănătate.
În 2009 se spunea că femeile care se vopsesc mai des de 9 ori pe an au un risc cu 60% mai mare să dezvolte leucemie. Iar în 2010 Comisia Europeană a interzis 22 de branduri de vopsea de păr tocmai pentru că cele care le foloseau pe termen lung se expuneau unui risc crescut de cancer la vezică.
În 2013, nişte cercetători britanici au arătat că unele chimicale din vopseaua de păr – în prezenţa fumului de ţigară sau a altor poluanţi – pot duce la formarea unor substanţe extrem de periculoase numite N-nitrozamine. Acestea sunt considerate ca fiind cancerigene şi este interzis să fie folosite în produsele cosmetice.
Sunt studii care au arătat că femeile care folosesc culori închise atunci când se vopsesc ( castaniu închis sau negru) se pot expune unui risc crescut de leucemie sau cancer de vezică. Iar hairstiliştii care lucrează zilnic cu aceste chimicale, ani de zile, au un risc crescut să dezvolte cancer la vezică (studiul a arătat că cei care lucrează mai mult de 10 ani în această meserie au un risc crescut).
Chiar dacă multe branduri nu conţin substanţe periculoase care cresc riscul apariţiei cancerului, toate conţin chimicale la care poţi fi alergic. De aceea, dacă te ştii sensibilă sau cu anumite alergii, ar fi bine să alegi o vopsea cu ingredient natural, prietenoase care nu te expun niciunei alergii.
Având ingrediente naturale ( unele chiar ingredient organice certificate), vopseaua vegană nu va afecta structura firului de păr, aşa cum o face vopseaua plină cu chimicale. După ani şi ani de vopsit cu produse ce conţin chimicale, firul meu de păr fin a devenit extreme de subţire, uscat şi casant. Deşi am folosit produse profesionale şi pentru vopsit şi pentru îngrijirea ulterioară. Am îneles, însă, că structura unui păr deja fin se deteriorează şi se subţiază consistent. Formula vopselei vegane este mai blândă, are mai puţine toxine, iar ingredientele vegetale chiar fac ca părul să strălucească. După câteva vopsiri, părul meu arată mult mai bine, străluceşte, iar firul pare că şi-a mai revenit şi nu mai e chiar atât de subţire. Important este să alegi o vopsea de calitate, cu ingrediente real natural sau certificate organic.
Ştim cu toţii că acele chimicale din vopseaua de păr ajung în sânge şi de aici, foarte uşor, în corpul fătului. Ori pot avea efecte neplăcute asupra acestuia. Tocmai de aceea, pe timpul sarcinii, este indicată o vopsea vegetală, fără chimicale.
Din nefericire, multe companii producătoare de vopsea îşi testează produsele cosmetice pe aimale nevinovate. Ori, dacă îţi pasă de nevieţuitoare, bănuiesc că eşti, ca şi mine, împotriva cruzimii îndreptate către animale. Ei bine, vopselele vegane/oragnice/naturale nu fac acest lucru. Deci, conştiinţa este curată!