Boala misterioasă care se manifestă prin dureri în piept

Uneori, durerea în piept poate semnala existenţa unei boli mai puţin cunoscute. Află ce alte simptome pot apărea și cum se tratează această boală.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Boala misterioasă care se manifestă prin dureri în piept
Sursa foto: Shutterstock

De vină pentru durerea apăsătoare în piept nu este doar infarctul, aşa cum multe persoane ar fi tentate să creadă. Uneori, acest simptom poate ascunde o afecţiune mai puţin cunoscută, artrita psoriazică. Aceasta este o boală inflamatorie autoimună care se asociază cu psoriazisul, 15% dintre pacienți dezvoltând această problemă.

Costocondrita – un factor de risc în artrita psoriazică

Medicii nu cunosc foarte multe detalii privind cauzele acestei boli. Dar ce se știe este faptul că durerea în piept este cauzată de costocondrită, adică inflamarea cartilajului care conectează coastele de osul pieptului (sternul), un factor de risc implicat în apariţia artritei psoriazice.

Pe lângă durere în piept agravată la tuse, strănut, afecţiunea poate cauza respiraţie dificilă şi capacitate redusă de efort. Multă lume crede că aceste manifestări pot indica un infarct, dar nu este întotdeauna cazul, spune dr. Adam Kreitenberg, medic reumatolog.

Costocondrita poate fi uşor diagnosticată pe baza examenului fizic, prin palparea zonei dureroase şi evaluarea simptomelor prezentate de pacient.

„Rareori sunt necesare analize de sânge sau radiografii toracice”, adaugă medicul.

Artrita psoriazică este un tip de spondiloartropatie, un termen care reuneşte mai multe boli inflamatorii care afectează articulaţiile, ligamentele şi tendoanele.

Durerile în piept pot avea multiple cauze cât și riscuri

Durerile cauzate de costocondrită pot fi ameliorate prin medicamente antireumatice şi antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, naproxen, diclofenac), dar se recomandă consultul medicului înainte de administrarea acestora. Luate pe termen lung, acestea pot avea efecte adverse grave!

Nu trebuie ignorată însă posibilitatea ca durerile în piept să fie cauzate de o boală a inimii sau chiar de un infarct, atenţionează dr. Kreitenberg.

Persoanele care au afecţiuni cronice autoimune inflamatorii prezintă un risc mai crescut de boli cardiovasculare. Prin urmare, durerile în piept nu trebuie ignorate, mai ales dacă apar brusc şi se agravează în intensitate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult