Egoul extrem: 10 exemple pe care le întâlneşti zilnic

Autorul cărţii ”Autentic”, Mike Byers, enumeră 10 exemple evidente ale egoului extrem.
  • Publicat:
Egoul extrem: 10 exemple pe care le întâlneşti zilnic
FOTO: shutterstock / Egoul extrem: 10 exemple pe care le întâlneşti zilnic

Cu un trecut tumultos, marcat de dependenţa de droguri, dar şi de o regăsire spectaculoasă a echilibrului interior, Mike Byers, devenit între timp coach-ul la care apelează artişti, sportivi şi oameni obişnuiţi atunci când simt că sunt în impas, îndeamnă la descoperirea eului autentic. În plus, cartea se dovedeşte a fi nu doar o oglindă care reflectă problemele reale cu care se confruntă fiecare dintre noi, ci şi un caiet de lucru, plin de exerciţii simple, dar foarte utile, pentru descoperirea sensului în viaţă.

„Adevărata problemă este că oamenii duc vieţi care nu se aliniază eului lor autentic, fie pentru că respectă tradiţiile de familie în loc să-şi croiască propriul drum în viaţă, fie pentru că urmează aceleaşi strategii care au funcţionat pentru ei în urmă cu zece ani, dar care azi nu mai dau rezultate”, afirmă Mike Byers pe la începutul cărţii ”Autentic”.

Tot Mike Byers explică pe înţelesul oricui felul în care egoul sabotează atingerea lucrurilor pe care ni le dorim cu adevărat. „Iată câteva moduri în care egoul îşi iţeşte capul hâd în vieţile noastre”, precizează Mike Byers, şi enumeră 10 exemple evidente ale egoului extrem.

  1. Atitudine defensivă – persoane care reacţionează exagerat şi nu au capacitatea de a accepta critici constructive.
  2. Nevoia de a avea dreptate/nevoia de a învinge – oameni care fac tot posibilul ca să demonstreze că au dreptate.
  3. Mândria/lauda de sine – persoane care au nevoia constantă de a le reaminti celor din jur cât sunt ele de grozave.
  4. Răzbunarea – cele care rănesc în mod deliberat şi au falsa impresie că răzbunarea le ajută.
  5. Posesivitatea – persoane egoiste care pun un scut în jurul a ceea ce consideră că le aparţine, iar ele nu fac excepţie nici în ceea ce priveşte fiinţele umane.
  6. Denigrarea – oameni care cred că vor avea o părere mai bună despre ei înşişi dacă îi vorbesc pe alţii de rău.
  7. Obsesia pentru propriul fizic – persoane nesigure, care se privesc în oglindă de câte ori au ocazia. Geamul vitrinelor, oglinda retrovizoare sau camera telefonului joacă acelaşi rol pentru ele.
  8. Minciuna – oameni care nu spun adevărul de teama criticii sau a respingerii.
  9. Hărţuirea de tip bully – „cred că exprimarea cea mai pregnantă a unui ego scăpat de sub control este ameninţarea sau intimidarea celorlalţi”, este de părere Mike Byers.
  10. Mentalitatea de victimă – persoane care refuză să-şi asume partea de vină într-o problemă.
Urmărește CSID.ro pe Google News