Sciatica: remedii naturale care te scapă de durere

Durerea la nivelul spatelui, care se lasă pe coapse şi picioare, poate fi atât de puternică, încât duce temporar la lipsa de mobilitate a persoanei afectate.
  • Publicat:
Sciatica: remedii naturale care te scapă de durere

Sciatica afectează din ce în ce mai des persoanele active, cu vârste sub 50 de ani. Durerea la nivelul spatelui, care se lasă pe coapse şi picioare, poate fi atât de puternică, încât poate duce temporar la lipsa de mobilitate a persoanei afectate. Spre deosebire de alte tipuri de durere care sunt trecătoare, durerea cauzată de sciatica este constantă. De asemenea, sciatica poate duce la slăbiciune la nivelul membrelor inferioare, amorţeală, lipsă de sensibilitate în piciorul afectat sau chiar la incontinenţă fecală ori urinară.

Din fericire, există mai multe metode pentru ameliorarea simptomelor neplăcute – medicaţia, masajul sau injecţiile sunt doar câteva dintre ele. În unele cazuri grave însă, poate fi luată în considerare intervenţia chirurgicală. 

Cauze sciatică şi factori de risc

Există mai multe posibile cauze ale durerilor lombare specifice sciaticii. Una dintre ele poate fi hernierea unui disc intervertebral, care pune presiune pe nervii din regiunea lombară şi duce la apariţia inflamaţiei. O altă cauză poate fi îngustarea spaţiului dintre vertebre, care are acelaşi efect de presiune asupra terminaţiilor nervoase.

Printre factorii de risc ce pot favoriza crizele de sciatică se numără:

  • Vârsta – sciatica afectează de regulă persoanele cu vârsta între 30 şi 50 de ani
  • Obezitatea – surplusul ponderal pune presiune asupra coloanei vertebrale, contribuind la apariţia durerii
  • Ocupaţia – locurile de muncă ce presupun stat pe scaun un timp îndelungat, ridicat de greutăţi sau şofatul pot contribui la apariţia crizelor de sciatică
  • Diabetul – deteriorarea terminaţiilor nervoase este un factor de risc implicat în apariţia durerilor specifice sciaticii

Cele mai bune tratamente pentru sciatică

Cea mai bună metodă de ameliorare dar şi de prevenire a simptomelor sciaticii este mişcarea fizică, în special exerciţiile de stretching şi cele de flexibilitate, însă şi mersul pe jos 30 de minute este suficient. Aşa cum menţionam mai sus, sedentarismul şi statul o perioadă îndelungată în aceeaşi poziţie favorizează tasarea vertebrelor şi apariţia inflamaţiilor, cauza principală a durerii.

O altă soluţie pentru durerea cauzată de sciatică este masajul terapeutic sau administrarea de analgezice ori antiinflamatoare care, atenţie, nu trebuie luate pe termen lung, deoarece pot cauza reacţii adverse.

O metodă nonchirurgicală pentru redarea mobilităţii şi eliminarea durerii şi care nu răspunde la masaj sau analgezice poate fi decompresia discurilor intervertebrale, care elimină presiunea exercitată de discuri pe terminaţiile nervoase. O şedinţă de acest gen durează în general 25 de minute.

Injecţiile cu steroizi ajută, de asemenea, la neutralizarea inflamaţiei care cauzează durere.

Intervenţia chirurgicală este ultima soluţie pentru sciatică, atunci când celelalte metode nu funcţionează sau când simptomele sunt severe. Operaţia poartă numele de microdiscectomie lombară şi constă în extragerea unei mici „feliuţe” de disc, pentru a elibera presiunea de la nivelul coloanei vertebrale.

Cu toate acestea, este mai important să previi, decât să tratezi. Prin urmare, fii activ, ia pauze la 50 de minute dacă munca ta presupune stat pe scaun, menţine-ţi greutatea în limitele normale şi, desigur, mergi la doctor dacă durerea te îngrijorează, pentru a lua din timp măsuri care limitează riscul de complicaţii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult