Fructele şi legumele crude sunt un beneficiu imens pentru sănătate. Aduc un conţinut ridicat de fibre în organism, au fitonutrienţi valoroşi, ajută la menţinerea unei greutăţi normale şi previn apariţia bolilor grave. Pieţele şi supermarketurile sunt inundate de spanac, salată verde, ştevie, rucola şi alte asemenea „verzituri” care, din neatenţie, se transformă în inamici şi ne pot îmbolnăvi.
Norovirusul cauzează majoritatea gastroenteritelor infecţioase – boli extrem de contagioase, cu debut brusc şi simptome severe. Sunt peste 40 de tulpini de norovirus, ceea ce înseamnă că pot exista îmbolnăviri multiple pe parcursul unei vieţi, iar o persoană care a contactat una dintre tulpinile norovirus, poate fi contaminată din noi la câteva luni.
Norovirus – simptome
Norovirusul se răspândeşte extrem de repede şi necesită condiţii de igienă extrem de stricte. Simptomele durează 2-3 zile, dar în cazul copiilor şi al persoanelor peste 70 de ani necesită mai multa atenţie, pentru pot avea deshidratare severă.
În multe cazuri, dacă un membru al familiei a contactat norovirus, este posibil ca toţi ceilalţi să fie contaminaţi. Prima metodă de protecţie este spălarea temeinică a mâinilor, cu apă pe cât se poate de caldă şi săpun, timp de 20 de secunde, schimbarea frecventă a prosoapelor la baie sau folosirea de prosoape de hârtie de unică folosinţă.
Schimbaţi aşternuturile de pat mai des, spălaţi-le la temperaturi ridicate.
Norovirusul este rezistent la gelurile dezinfectante.
Este un virus rezistent, care poate supravieţui atât la temperaturi scăzute, cât şi foarte ridicate. Pentru că suferă rapid mutaţii, nu se poate deocamdată vorbi de un vaccin. Antibioticele nu sunt nici ele eficiente. Administrarea de antidiareice, multe lichide, odihnă sunt principalele recomandări.
La care se adaugă:
Atentie: Febra înaltă şi diareea cu sânge sunt semne ale altor afecţiuni şi trebuie mers urgent la medic!