Ce boli ginecologice riscă femeile între 18 şi 25 de ani? Explică reputatul ginecolog dr Iosif Niculescu

Patologia ginecologică a femeii, pe grupe de vârstă poate fi diferită în funcţie de zona geografică. La femeile tinere - 18 - 25 de ani BTS-urile sunt frecvente
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce boli ginecologice riscă femeile între 18 şi 25 de ani? Explică reputatul ginecolog dr Iosif Niculescu
Ce boli ginecologice riscă femeile între 18 şi 25 de ani? Explică reputatul ginecolog dr Iosif Niculescu, foto arhivă

Indiferent de vârstă, femeile trebuie să acorde o atenţie deosebită sănătăţii aparatului genital şi să meargă la controale ginecologice de rutină. Dr. Iosif Niculescu a explicat în cadrul unei conferinţe care sunt cele  mai frecvente afecţiuni ginecologice cu care  se confruntă în general româncele tinere de 18 – 25 de ani.

La această categorie de vârstă 18-25 de ani întâlnim preponderent infecţii din sfera genito-urinară (BTS). Bolile cu transmitere sexuală reprezintă în continuare o problemă de mare actualitate, atât pentru sănătatea individuală, cât şi pentru cea publică. Cum se poate scădea numărul lor? Răspândirea informaţiilor corespunzătoare şi protejarea individuală rămân singurele mijloace concrete de combatere şi prevenire a acestor infecţii.

Ce simptome pot da de gol o afecţiune ginecologică?

Simptomele sunt variate, unele fiind foarte uşor de ignorat şi de aceea proliferarea bolilor poate avea consecinţe insidioase la distanţă (la femei, în multe cazuri, poate duce la infertilitate, dureri în timpul actului sexual, dureri pelvine cronice, etc). De aceea, este important să nu se ignore nici cel mai mic simptom, să se practice actul sexual protejat şi să se promoveze stabilitatea cuplurilor.

Infecţiile urinare, des diagnosticate de ginecologi

Din cauza particularităţilor anatomice, femeile sunt afectate mai des de infecţii genitale, dar şi urinare. Acestea apar cu precădere în momentul în care PH-ul vaginului se modifică (din acid devine neutru sau chiar bazic) şi astfel propria floră microbiană nu mai poate face faţă unor infecţii oportuniste. 

La ce complicaţii pot duce bolile ginecologice netratate?

Deşi multe dintre bolile cu transmitere sexuală pot fi tratate astăzi destul de simplu, cu antibiotice, nediagnosticate la timp acestea pot duce la complicaţii majore, de la infertilitate, la paralizie, demenţă sau chiar deces.

Care sunt cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală în Europa?

Cele mai frecvente BTS-uri din Europa sunt: Clamidioza, Candidoza, Trichomoniaza, Herpesul, Gonoreea, Sifilisul, HIV/SIDA şi HPV.

Sindromul ovarelor polichistice, un alt diagnostic frecvent

Tulburările de menstruaţie pe fondul unor disfuncţii endocrine reprezintă o altă grupă de probleme medicale pentru femeile tinere. Sindromul Ovarelor Polichistice (SOP) este una dintre cele mai întâlnite şi problematice afecţiuni din această categorie. SOP este o boală complexă, cu multe faţete, iar diagnosticul se pune pe criterii clinice, ecografice, biochimice şi metabolice.

Urmărește CSID.ro pe Google News