Dacă simptome precum nasul înfundat, durerile de cap, dificultăţile respiratorii şi sforăitul vă dau bătăi de cap, ar fi cazul să faceţi o vizită medicului ORL – poate fi vorba despre rinită cronică hipertrofică.
Aceasta este o afecţiune care poate fi ţinută sub control cu ajutorul anumitor medicamente. În situaţii speciale, poate fi nevoie însă de un tratament mai complex, dar deloc dureros, minim invaziv, care se efectuează sub anestezie locală cu spray anestezic. Află mai multe informaţii despre rinita cronică hipertrofică.
Rinita hipertrofică presupune inflamaţia cronică şi mărirea în volum a cornetelor nazale (structuri situate pe interiorul nasului, pe pereţii laterali ai acestuia). Cornetele nazale au rol important în ecuaţia respiraţiei, ele având ca rol principal filtrarea, umezirea şi încălzirea aerului inspirat.
„Această inflamaţie poate duce în timp la obstrucţie nazală (nas înfundat) aproape permanentă, respiraţia nazală devenind din ce în ce mai dificilă. Obstrucţia nazală se însoţeşte adesea de dureri de cap, sforăit, dureri de cap, uscăciunea faringelui în timpul somnului”, explică dr. Cristiana Orodel, medic specialist ORL.
Cauza principală a rinitei hipertrofice este poluarea. De asemenea, contribuie la apariţia acestei afecţiuni factori precum fumatul, deviaţia de sept nazal, alergenii respiratori şi alimentari, dereglările hormonale ce apar în perioada de graviditate (rinita hormonală a gravidelor), hipotiroidismul sau stresul.
De asemenea, poate fi cauzată de infecţiile nazo-faringiene (virale, bacteriene, fungice), abuzul de decongestionante nazale (mai mult de 5-10 zile).
Şi tratamentul medicamentos cu aspirină, ibuprofen sau betablocante, anumite sedative, antidepresive, contraceptive orale, medicamente utilizate pentru tratamentul disfuncţiei erectile poate favoriza rinita hipertrofică.
Pentru ameliorarea simptomelor, în primul rând, trebuie să eliminăm expunerea la factorii cauzatori: factori poluanţi (noxe, fum de ţigară, substanţe chimice etc.), bacterii, virusuri etc.
Tratamentul medicamentos reprezintă prima linie de abordare a terapiei în hipertrofia cronică a cornetelor nazale.
„În funcţie de tipul, durata şi gravitatea simptomatologiei, tratamentul medicamentos în rinita cronică hipertrofică poate utiliza următoarele clase de medicamente: decongestionantele şi corticosteroizi intranazali; antihistaminicele antireceptori H1 – utilizate la pacienţii cu rinită de cauză alergică; corticosteroizii intranazali sau pe cale orală; imunoterapia specifică cu alergeni, utilizată în rinita alergică”, detaliază medicul ORL.
Cât priveşte folosirea corectă a spray-ului nazal, trebuie respectați următorii paşi:
Atunci când cele menţionate mai sus nu sunt eficiente, poate fi recomandat tratamentul cu radiofrecvenţă (turbinotomia cu radiofrecvenţă), o metodă modernă, nedureroasă, minim invazivă şi eficientă, care se practică în cabinet, cu anestezie locală cu spray nazal anestezic şi infiltraţie locală cu substanţă anestezică.
„Procedura presupune un transfer de unde radio la nivelul cornetelor nazale mărite (cel mai des, cornetele nazale inferioare), prin intermediul unui electrod intranazal. Leziunea produsă la acest nivel, arsura superficială, va duce prin vindecare la reducerea volumului mucoasei nazale cu eliberarea foselor nazale şi restabilirea unei respiraţii nazale normale şi renunţarea definitivă la spray-urile nazale”, explică medicul.
Pacienţii descriu în cursul procedurii senzaţia de pişcături intranazale, plasând durerea pe o scală de la 1 la 10 la nivelul 3. Vindecarea are loc în 10-14 zile de la intervenţie şi riscul de recidivă este redus.