În contextul situaţiei create de pandemia de COVID-19, apariţia unor sentimente de panică şi anxietate la nivel individual este aproape inevitabilă. Însă cel mai important este ca, în astfel de momente, să ne păstrăm calmul şi luciditatea şi să ne concentrăm pe lucrurile pe care le putem face pentru a putea depăşi cu bine această perioadă stresantă.
Pe lângă protejarea noastră şi a celor din jur, prin urmarea recomandărilor medicilor de a respecta normele de igienă şi de a limita contactul cu ceilalţi şi cu aglomeraţiile, la fel de important este să ne păstrăm şi mintea sănătoasă. În acest sens, specialiştii clinicii de psihologie şi psihoterapie Oana Nicolau au pregătit o serie de recomandări de pus în practică:
În cazul în care o traversăm un episod de atac de panică, primul lucru pe care îl putem face este să inspirăm şi să expirăm profund, numărându-ne respiraţiile până la 10, iar apoi să o luăm de la capăt. Un lucru foarte util în depăşirea atacului de panică este, de asemenea, să ne activăm simţurile vizuale, auditive, olfactive şi tactile.
Pentru persoanele sensibile, care ştiu că prezintă riscul de a avea un atac de panică, este recomandat să aibă la îndemână un obiect familiar (o pătură, sau chiar o jucărie de pluş) pe care să îl folosească în aceste momente.
Privind lucrurile într-o notă pozitivă, aceasta poate fi o perioadă în care să ne conectăm cu noi înşine, dar şi cu familiile noastre, petrecând mai mult timp împreună şi făcând activităţi pentru care nu găsim timp suficient în mod obişnuit.