Învaţă să faci acasă lipie libaneză, din 5 ingrediente. Îţi oferim şi o reţetă delicioasă de şaorma cu pui!
Ţi-e poftă de o şaorma, dar nu găseşti lipie la magazin? Nicio problemă, te învăţăm noi să faci lipie acasă. Este foarte simplu de făcut, mult mai sănătoasă şi mai ieftină decât ceea ce găseşti de obicei în magazine.
Se amestecă făina cu sarea şi praful de copt. După aceea, se adaugă untul la temperatura camerei şi îl încorporăm în făină cu mâinile, până când aluatul capătă textura pesmetului.
Adăugăm apa fierbinte într-o adâncitură formată în amestecul de faină, dar nu pe toată deodată, şi amestecăm bine cu mâna. Adăugăm treptat restul de apă şi continuăm să frământăm aluatul cu mâinile timp de câteva minute.
Când aluatul este neted şi nu se mai lipeşte de degete, înseamnă că este gata. Se acoperă aluatul cu folie de plastic şi se lasă „la odihnit” timp de 30 de minute.
După expirarea timpului, scoatem aluatul din folie, ne pudrăm mâinile cu puţină făină şi rupem o bucată de mărimea unei mingi de tenis. Cu un sucitor, întindem bucata de aluat până obţinem o foaie subţire.
Punem o farfurie peste foaia de aluat şi tăiem de jur împrejur cu o rolă, pentru a obţine o lipie rotundă şi uniformă. Se îndepărtează excesul şi se repetă procesul cu restul aluatului.
Lipia se coace într-o tigaie întinsă, încălzită la foc mediu. Când apar bule pe suprafaţa acesteia, e vremea să o întoarcem pe cealaltă parte, cu grijă, pentru că este foarte fragilă. O întoarcem din nou pe cealaltă parte şi când capătă culoare pe ambele părţi înseamnă că e gata.
Ingrediente pentru 2 şaorma:
Mod de preparare şaorma de pui în lipie libaneză
Se taie puiul în fâşii subţiri. Peste pui se adaugă 2 linguri de ulei, zeama de lămâie şi condimentele. Se amestecă bine şi se acoperă bolul cu folie alimentară. Se lasă la marinat cel puţin o oră sau peste noapte.
Într-o tigaie preîncălzită, adăugpm 2 linguri de ulei şi punem puiul marinat. Amestecăm uşor şi lăsăm la prăjit, la foc mediu, timp de aproximativ 10 minute. Se scoate puiul şi se pune într-o farfurie curată.
Se întinde sosul picant de maioneză peste lipie, se pune puiul în mijlocul lipiei, apoi câteva felii de roşie, câţiva castraveciori muraţi, puţina varză, salată creaţă, ceapă şi împachetam şaorma. Poftă bună!