Aflat în prima linie în lupta împotriva COVID- 19, unul dintre cei mai vocali medici în ceea ce priveşte realităţile din sistemul de sănătate, dr. Marian Stamate, medic primar ORL la Spitalul Clinic Colţea, ne-a răspuns într-un interviu fulger despre cum se vede epidemia de croronavirus şi ce recomandări există pentru a ne proteja. De asemenea, medicul face precizări cu privire la alte afecţiuni cu care boala COVID-19 poate fi confundată şi îndeamnă populaţia să respecte regulile de autoprotecţie şi să rămână, pe cât posibil, într-un dialog de la distanţă cu medicul de familie la apariţia unor simptome neobişnuite.
CSÎD: Care sunt specialităţile medicale „din prima linie” care pot diagnostica infectarea cu noul coronavirus?
Dr. Marian Stamate: În prima linie sunt medicii ORL, chirurgia oralo-maxo facială (OMF), pneumologia, UPU (medici din unităţile de primiri urgenţe), oftalmologie, boli infecţioase. Pe măsură ce boala avansează, pacienţii ajung în secţiile de terapie intensivă (ATI)
CSÎD: Din punct de vedere medical, care este denumirea ştiinţifică oficială pe care o are noul coronavirus? Cum este definit în ghidurile de specialitate?
Dr. Marian Stamate: Virusul se numeşte severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 sau SARS-CoV-2. Boala se numeşte coronavirus disease sau COVID-19
CSÎD: Cum se face în spitalul dvs. diagnosticarea? Pe lângă simptomele relatate de pacient, mai există alte proceduri?
Dr. Marian Stamate: Se face triaj prin suspiciune clinică şi anamnestică – adică adunăm datele pe care pacientul ni le poate pune la dispoziţie.
CSÎD: În cât timp vin rezultatele? Ce se întâmplă cu pacienţii până la confirmarea sau infirmarea diagnosticului?
Dr. Marian Stamate: De obicei, rezultatele vin în 5 până la 7 ore. Pacienţii sunt izolaţi, pe cât posibil, până la confirmarea diagnosticului, apoi sunt luaţi cu izoleta, duşi la Matei Balş sau unde există recomandări de internare.
CSÎD: Pot fi confundate simptomele noului coronovarirus cu ale altor afecţiuni?
Dr. Marian Stamate: Da, simptomele pot fi similare cu alte boli, deopotrivă infecţioase si noninfecţioase.
Infecţioase:
Noninfecţioase:
CSÎD: Cum se protejează sau cum ar trebui să se protejeze medicii? Există tratament preventiv pe care să-l puteţi lua? Dacă da, poate fi valabil pentru restul populaţiei?
Dr. Marian Stamate: Medicii trebuie să fie protejaţi cu PPE (personal protection equipment).Există tratament ipotetic preventiv: isoprinosine, zinc, vitamina C etc. Poate fi valabil pentru restul populaţiei, cu avizul medicului. Cea mai bună protecţie constă în izolare si distanţare socială.
CSÎD: Este o perioadă care abundă de inepţii, sfaturi aiuritoare, panică generalizată. Care au fost cele mai aberante indicaţii/sfaturi de care aţi auzit?
Dr. Marian Stamate: Foarte multe, deopotrivă medicale, administrativ-guvernamentale, naturiste şi homeopate. Mult prea multe pentru a fi enumerate sau băgate în seamă…
CSÎD: Cazurile confirmate până acum sunt un număr real? E mult, e puţin?
Dr. Marian Stamate: Mai în glumă, mai în serios, în acest moment, câte cazuri testezi, atâtea cazuri descoperi…
CSÎD: Cum afectează coronavirusul pacienţii cu alte afecţiuni din sfera ORL ?
Dr. Marian Stamate: În clinica noastră sunt deja pacienţi cu imunitatea compromisă (cancer în diverse stadii sau infecţii majore în sfera ORL), iar o infectare cu SARS-CoV-2 le-ar înrăutăţi prognosticul în mod semnificativ.
CSÎD: După experienţa dvs. din ultimele zile, ce mesaj le-aţi transmite pacienţilor?
Help us to help you!