Suntem în plină pandemie cu coronavirus, iar veştile rele legate de numărul celor infectaţi, dar şi al celor decedaţi din ţară sau din străinătate creşte de la zi la alta. Ori tot acest stres ne îmbolnăveşte. Despre psihoneuroimunologie, dar şi efectele acesteia asupra danturii noastre, am vorbit cu chirurgul implantolog Lorelei Nassar.
Imunologia are legătură cu totalitatea sistemului nostru imunitar, cu tot ce presupune acesta. Milioanele de celule de apărare şi hormonii, care se grupează şi funcţionează ca un tot unitar, sub influenţa diverşilor triggeri, fie ei microbi, viruşi sau alte microorganisme ce generează boală, fie situaţii din interiorul corpului care sunt recepţionate de către sistemul imun că fiind aberante. În traducere, neconforme cu ceea ce învăţase el de acasă.
“În mare, psihoneuroimunologia spune că ne îmbolnăvim din cauza stresului. Dar poate puţini dintre noi ştim că stresul poate fi cel din afară, exogen sau cel generat în interior, endogen!”, subliniază medicul Nassar. Cu alte cuvinte, acelaşi stres care ne influenţează corpul şi ne îmbolnăveşte, indiferent că vine din lumea înconjurătoare, din afară corpului nostru sau din interiorul corpului nostru. Aceiaşi hormoni ai stării de luptă şi /sau anxietatea se generează în ambele situaţii, în principal, adrenalină, noradrenalină şi cortizolul, hormoni secretaţi de glandele suprarenale.
Chirurgul implantolog Lorelei Nassar spune că şi cortizolul poate fi măsurat în salivă? Ştiai că, în cazul unei perioade de stres prelungit – şi vorbim de starea de frică în care trăim acum – corpul/ organismul generează un nivel continuu, crescut al hormonilor de stres?
Şi ce legătură are toată frica şi stresul cu dantură noastră, te poţi întreba. Ce se întâmplă cu dinţii, gingiile şi mucoasa orală atunci când ne aflăm într-un circuit de “Atenţie, pericol!?” “Ei bine, saliva scade cantitativ şi devine mai vâscoasă”, spune medicul Nassar. La modul simplu: ea nu mai spală dinţii! Şi din acest motiv nu se mai realizează autocurăţirea cavităţii orale, prin fluxul natural de salivă.
Odată cu stresul, nu mai avem salivă suficientă, deci ne alegem şi cu placă bacteriană, depozite de tartru, gingii roşii şi inflamate. Uşor, dar sigur, se vor acutiza toate micile probleme cronice pe care le-am ţinut sub control. Unde mai pui că nici dentistul nu mai e de găsit, deoarece toate clinicile dentare sunt închise!
Triaţi cu atenţie toate actualităţile pe care le urmăriţi şi verificaţi fiecare ştire din mai multe surse!
Apelaţi cu încredere la jurnale medicale ca să puteţi valida tot ce auziţi despre virus şi remedile găsite
Faceţi orice formă de mişcare puteţi, chiar şi în casă, o oră întreagă! Activitatea sportivă va declanşa secreţia de endorfine – hormonii buni, care vor contrabalansa hormonii răi. “În această perioadă, alegerea mea este practicarea yoga, dar puteţi alege orice exerciţiu la sol. Şi acum, chiar găşiţi o mulţime de lecţii online de orice tip de sport aţi dori!”
Ocupaţi-vă mintea cu subiecte pozitive şi constructive! Alternativa ideală ca să nu mai aveţi timp să vă conectaţi cu frica. Învăţaţi o nouă limba străină. Învăţaţi să pictaţi! Nu uitaţi: “o minte plină de frici nu mai are loc pentru vise. “
Beţi multă apă! Apă creşte cantitatea de salivă şi aceasta îşi va recăpăta rolul de spălător natural de dinţi.