Depresia şi anxietatea sunt două afecţiuni cu care, din păcate, o foarte mare parte a populaţiei se confruntă din ce în ce mai frecvent, în zilele noastre. Iar acum, mai mult decât oricând, trăim vremuri care ne suprasolicită, atât din punct de vedere fizic, cât şi din punct de vedere mental, iar acest lucru îşi lasă amprenta puternic asupra organismului uman. De foarte multe ori, cele două (depresia şi anxietatea) pot fi înrudite, însă cu toate acestea, este crucial să facem o diferenţă reală. Iată ce trebuie să ştii!
Depresia şi anxietatea pot apărea în acelaşi timp, însă este important să facem distincţia foarte clară dintre cele două. În urma unor studii de specialitate, s-a estimat faptul că 45% dintre persoanele cu o afecţiune de sănătate mintală îndeplinesc criteriile pentru două sau mai multe tulburări. Specialiştii au constatat faptul că jumătate dintre persoanele diagnosticate cu anxietate au şi depresie, sau invers. Deşi fiecare afecţiune are propriile sale cauze declanşatoare, atât anxietatea cât şi depresia pot împărtăşi simptome şi tratamente similare.
Unele simptome de depresie şi anxietate se suprapun, cum ar fi problemele cu somnul, iritabilitatea şi dificultăţile de concentrare. Există însă câteva diferenţe cheie care ajută la distincţia dintre cele două.
Depresia
Moralul scăzut, tristeţea sau supărarea sunt perfect normale. Putem vorbi despre aceste sentimente vreme de câteva zile sau săptămâni la rând.
Simptomele fizice şi modificările de comportament cauzate de depresie includ: scăderea energiei, oboseala cronică sau senzaţia de slăbiciune frecventă, dificultate de concentrare, de luare a deciziilor sau de rememorare, dureri, crampe sau probleme gastro-intestinale fără nicio cauză clară/evidentă (somatizare), modificări ale apetitului sau chiar modificări ale greutăţii, dificultăţi de adormire, trezire devreme sau suprasolicitare.
Simptomele emoţionale ale depresiei includ: pierderea interesului sau incapacitatea de a mai găsi plăcere în activităţile sau hobby-urile cândva preferate, sentimente persistente de tristeţe, anxietate sau goliciune, senzaţia acută de lipsă a speranţei sau pesimism, furie, iritabilitate sau nelinişte, sentimente de vinovăţie, devalorizare sau neputinţă, gânduri de moarte sau suicid, chiar tentative de suicid.
Anxietatea
Anxietatea, sau frica şi îngrijorarea intense, pot fi experimentate de oricine, din când în când. Nu este neobişnuit să simţi anxietate înaintea unui eveniment important sau a unei decizii semnificative. Cu toate acestea, anxietatea cronică poate fi de-a dreptul dificil de controlat şi poate duce la gânduri şi temeri iraţionale care interferează cu viaţa ta de zi cu zi.
Simptomele fizice şi modificările de comportament cauzate de tulburarea de anxietate generalizată includ: o uşoară senzaţie de oboseală, dificultate de concentrare sau de rememorare, tensiune musculară, palpitaţii, bruxism, somn agitat, inclusiv probleme de adormire şi insomnii
Simptomele emoţionale ale anxietăţii care ar trebui să ne pună pe gânduri sunt: nelinişte, iritabilitate sau senzaţie de goliciune, dificultate de a controla îngrijorările sau fricile, panică, perfecţionism sau griji excesive.
Dacă simţi că experimentezi sentimente sau comportamente care nu sunt tipice ţie sau dacă ceva pare să fie anormal, acest lucru ar putea fi un semn că trebuie să soliciţi ajutorul unui psihoterapeut. Este întotdeauna mai bine să vorbeşti despre ceea ce simţi şi experimentezi, astfel încât tratamentul să poată începe mai devreme, dacă este necesar. Cu cât laşi să treacă timpul, cu atât lucrurile se pot agrava, iar tut e vei (re)echilibra mai greu.