Te supără reumatismul? Dr. Cipriana Dimitrakopoulos îţi spune ce exerciţii să faci acasă

În osteoporoză - în general sunt indicate dansul, înotul, mersul pe bicicletă staţionară, pe bandă sau mersul pe jos. În afară de înot, puteţi face restul acasă
  • Publicat:
Te supără reumatismul? Dr. Cipriana Dimitrakopoulos îţi spune ce exerciţii să faci acasă

Pentru bolnavii de reumatism zilele mai friguroase aduc dureri articulare, dureri musculare şi dureri de oase. În mod normal aceste dureri taie apetitul pentru mişcare în zile normale şi cu atât mai mult în contextul pandemiei când suntem obligaţi să stăm în case. Am aflat de la medicul reumatolog dr. Cipriana Dimitrakopoulos de ce este important ca pacienţii cabinetelor de reumatologie să facă mişcare.

CSÎD: De la ce vârste se instalează bolile reumatice în general?
Dr. Cipriana Dimitrakopoulos:
Pot fi afectaţi de bolile reumatice atât copiii, tinerii, la care predomină reumatismele inflamatorii, cât şi  vârstnicii, la care predomină  reumatismele degenerative.
Poliartrita reumatoidă se manifestă între 40-60 de ani şi este de 2-3 ori mai frecventă la femei decât la bărbaţi. Unul din cinci români suferă de durere lombară inflamatorie, cu durata peste 3 luni. Cei mai predispuşi sunt bărbaţii  sub 40 de ani.

Suferi de reumatism, iată ce tip de mişcare să faci

CSÎD: Ce tip de mişcare ne ajută să ţinem bolile reumatice departe?
Dr. Cipriana Dimitrakopoulos:
Deşi în sezonul rece exerciţiile fizice nu constituie o activitate atât de frecventă, este foarte important să se facă sport aproape zilnic. Acesta asigură întărirea  musculaturii, sănătatea articulară şi creşterea densităţii osoase.
Activitatea fizică reduce riscul apariţiei unor boli mai grave asociate  bolilor reumatice (exemplu- osteoporoza sau spondilita anchilozantă).

Următoarele exerciţii ajută în atenuarea durerilor osteoarticulare:
În dureri lombare (spondiloze, dorsalgii) – sunt recomandate întinderile, mersul pe jos, înotul în general. Acum faceţi exerciţii uşoare pentru întinderea musculaturii şi mergeţi mult prin case, curte.
În osteoporoză – în general sunt indicate dansul, înotul, mersul pe bicicletă staţionară sau normală, mersul pe bandă sau mersul pe jos. În afară de înot, puteţi face şi celălalte activităţi acasă.
În artroză sunt recomandate mersul pe jos, înotul, mersul pe bicicletă în mod normal. Faceţi cel puţin 10,000 de paşi în casă, curte. Dacă aveţi o bicicletă staţionară este cazul să o folosiţi.
În gonartroză, coxartroză se evită exerciţiile care afectează articulaţiile, precum alergatul, aerobicul, sporturile de  competiţie. Asiguraţi-vă că vă mişcaţi sufient prin casă şi în curte dacă aveţi.

Atenţie, în contextul pandemiei luaţi legătura telefonic cu medicii şi spuneţi toate simptomele înainte. Menţionaţi şi dacă v-aţi întors recent din zone cu transmitere extinsă coronavirus sau  dacă aţi intrat în contact cu o persoană diagnosticată cu coronavirus. Conform informaţiilor de la Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile iată simptomele pe care un pacient cu coronavirus le are – Pacient cu infecţie respiratorie acută (debut brusc al cel puţin unuia din următoarele: tuse, febră, scurtarea respiraţiei – respiraţie dificilă) şi fără o altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic şi cu istoric de călătorie sau şedere în zona ROŞIE sau zona GALBENĂ cu transmitere a COVID-19, în perioada de 14 zile anterioare datei debutului.”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult