Mişcarea zilnică poate preveni sindromul respirator acut sever, o complicaţie a infecţiei cu noul coronavirus care poate pune în pericol viaţa.
Concluzia le aparţine cercetătorilor de la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii Virginia, care au aflat că exerciţiile fizice regulate pot reduce cu până la 17% riscul dezvoltării acestui sindrom fatal pentru aproape jumătate din pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2.
Explicaţia ar consta în faptul că efortul fizic favorizează producerea unei substanţe cu rol antioxidant (EcSOD – extracellular superoxide dismutase), care protejează ţesuturile, inclusiv pe cele de la nivelul plămânilor, şi neutralizează efectele radicalilor liberi.
Un nivel scăzut al acestui antioxidant în sânge a fost observat şi în cazurile de cardiopatie ischemică, insuficienţă renală, boală pulmonară acută sau osteoartrită.
Drept urmare, concluzionează autorii studiului, oamenii trebuie încurajaţi să facă mişcare, chiar şi în izolare, iar noile terapii pentru COVID-19 ar trebui să ia în considerare beneficiile acestei substanţe antioxidante, care este deja propusă ca potenţial tratament pentru retinopatia diabetică, precum şi pentru disfuncţia multiplă de organe.