Haggis este un preparat tradiţional scoţian similar drobului de miel, dar gustul nu e pe placul tuturor, la fel cum nici drobul nu „atinge” pe oricine. De fapt, haggisul e un soi de cârnat îndesat, luând mai degrabă forma tobei, umplut cu organe de miel tocate, condimente, ceapă şi fulgi de ovăz măcinaţi.
Vezi mai jos ingredientele de care ai nevoie pentru această reţetă şi metoda de preparare!
Cum se prepară haggis
Ingrediente:
- Burtă de oaie (spălată)
- Inimă, plămâni şi ficat de miel
- 450 grame de slănină
- 2 cepe albe tocate mărunt
- 225 de grame fulgi de ovăz măcinaţi
- 1 linguriţă de sare
- 1 linguriţă de piper negru
- 1 linguriţă de coriandru uscat
- 1 linguriţă de coajă de nucşoară pudră
- 1 linguriţă de nucşoară
- Stock (apa în care au fiert organele de miel şi grăsimea)
Mod de preparare
- Spală bine plămânii, inima şi ficatul.
- Pune organele într-o oală încăpătoare, adaugă grăsimea şi acoperă totul cu apă. Lasă la fiert, la foc mic, timp de aproximativ 2 ore.
- După expirarea timpului, scoate organele şi dă prin sită lichidul (stock). Pune-l într-o oală separată (vei avea nevoie de el mai târziu).
- Toacă în bucăţele organele fierte şi slănina.
- Pune organele tocate într-un castron încăpător, apoi adaugă ceapa, fulgii de ovăz şi condimentele. Amestecă bine şi adaugă puţin stock pentru a lega compoziţia.
- Umple burta de oaie cu amestecul de organe şi condimente. Presează bine amestecul şi leagă la ambele capete cu o sfoară. Înţeapă din loc în loc ca să nu se crape în timp ce fierbe.
- Haggisul se pune într-o oală cu apă fiartă cât să fie acoperit şi se lasă la fiert 3 ore, fără capac (se completează cu apă pe măsură ce aceasta scade).
- Se desface haggisul şi se ia cu lingura umplutura, care se serveşte alături de piure de cartofi, de nap sau de ridiche neagră.