Evaluarea la distanţă, utilă pentru gravide şi mămici pe durata pandemiei

Află care sunt cele mai frecvente întrebări adresate medicilor ginecologi în perioada pandemiei COVID-19.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Evaluarea la distanţă, utilă pentru gravide şi mămici pe durata pandemiei

Până la 15 mai, când sunt este anunţată posibila relaxare a măsurilor de izolare şi ridicarea stării de urgenţă, gravidele, femeile aflate sub diverse tratamente medicale ginecologice şi cele care tocmai au născut se întreabă, pe bună dreptate, ce pot face în acest interval dacă au o problemă şi în ce situaţie se pot adresa fizic medicului. „Dacă doare, e grav?”, „Dacă am uitat să iau tratamentul, trebuie să merg la spital?” „Travaliul mai poate avea loc la spital sau nu e considerat o urgenţă?”

Sunt zeci de situaţii în care ai nevoie de un specialist care să te îndrume, să îţi răspundă la întrebări. Totuşi, există soluţii pentru a ţine legătura cu medicii – platformele de evaluare la distanţă.

Trei medici specialişti în Obstetrică-Ginecologie care evaluează pacientele prin intermediul unei platforme online fondate de dr. Horaţiu Ioani ne explică în ce fel poate ajuta telemedicina în această perioadă.

„Păstrez legătura cu peste 30 de paciente ale mele. Printre ele sunt graviduţe, mămici, dar şi cuplurile cu infertilitate pe care le aveam în programul de Reproducere Umană Asistată, plus tinere cu diverse alte probleme care au nevoie de sprijinul meu în această perioadă. Am evaluat online cam 60 de paciente noi în ultimele 3 săptămâni. Este important pentru ele să poată discuta cu cineva când au nelămuriri şi să nu părăsească siguranţa locuinţei pentru patologii care nu reprezintă urgenţe. Totuşi, ca medici, trebuie să ne amintim că noi avem alte informaţii referitor la ceea ce reprezintă sau nu o urgenţă iar lucruri care nouă, medicilor, ni se par de la sine înţelese datorită experienţei, pacientele de multe ori nu le percep în acelaşi mod”, a explicat dr. Diana Mihai.

Întrebări frecvente adresate medicilor ginecologi

Prin intermediul platformei de evaluare medicală la distanţă, întrebările care vin de la paciente prezintă numeroase situaţii. Din fericire, majoritatea chiar nu se referă la urgenţe. Iată o listă de întrebări primite în ultima perioadă de dr. Saphia Pârvuleţu-Ali:

  • Cum administrez tratamentul?
  • Ce pot face dacă întâmpin usturime când urinez?
  • Este normal să pierd urina la efort?
  • Este normal să simt durere postoperator?
  • Am descoperit o leziune tegumentară nedureroasă. Ce poate fi?
  • Ar trebui să-l simt pe bebe că mişcă non-stop?
  • Este normal să am arsuri gastrice în sarcină?

Îngrijorări ale gravidelor privind infecţia cu noul coronavirus

O categorie aparte de întrebări o constituie îngrijorările legate de COVID-19 şi circumstanţele deosebite în care o gravidă ar trebui să nască acum.

„Cel mai adesea, viitoarele mămici sunt neliniştite pentru că nu pot fi alături de partenerul lor în travaliu, că nu pot primi vizite în spital, că pot contracta coronavirusul în apropierea naşterii şi vor fi nevoite să nască în spitalele dedicate COVID-19. Mă întreabă dacă, în cazul în care contractează virusul – acesta poate fi transmis la nou-născut, dar au şi temeri legate de alăptare în contextul restricţiilor privind izolarea”, spune dr. Radu Botezatu, un specialist cu un interes mare pentru sarcinile cu risc crescut. 

Deşi evaluarea la distanţă poate fi o soluţie surprinzătoare, medicii ne asigură că aceasta e soluţia şi în multe cazuri ei pot răspunde pe baza informaţiilor primite online, fie doar text, adică explicarea unor simptome, fie prin fotografii sau documente scanate, dacă ne referim la rezultatele unor analize.

„Prin intermediul platformei, putem discuta despre problemele referitoare la disfuncţia perineală postpartum (incontinenţa urinară, exerciţii perineale), problemele referitoare la alăptarea şi la îngrijirea nou-născutului sau putem oferi sfaturi cu privire la reluarea activităţii sexuale, sfaturi privind îngrijirea plăgii postoperatorii (în cazul operaţiei cezariene) sau a plăgii perineale (în cazul rupturilor de perineu la naştere sau în cazul epiziotomiei)”, spune dr. Radu Botezatu.

Recomandări pentru femeile care au născut recent

Femeile care au născut recent sunt o categorie de paciente cu nevoi deosebite. Ele au multe întrebări, trec prin numeroase schimbări şi, peste toate acestea, au nevoie de sprijin emoţional, de contact cu medicul, chiar şi la distanţă, pentru a li se confirma că totul se desfăşoară normal, iar corpul lor se reface după naştere.

„Naşterea este un subiect delicat care necesită numeroase explicaţii sau chiar şi reluarea lor. Este extrem de important suportul obstetricianului în această perioadă. Rezolvăm astfel probleme legate de toaleta locală genitală sau a sânilor, putem recomanda produse de igienă sau de îngrijire a zonelor respective, îndrumăm procesul alăptării în absenţa unui consultant în alăptare, ghidăm îngrijirea sânilor ce creează disconfort în timpul alăptării, crescând astfel anxietatea proaspetei mame; putem reveni asupra suplimentelor postnatale sau veni în ajutor cu recomandări suplimentare pentru perioada postpartum.

Mai mult, putem interpreta fie evaluări imagistice de tipul CT/IRM în stabilirea unui diagnostic, fie rezultatele anumitor investigaţii (culturilor endocervicale, culturi secreţie vaginală, rezultate test Babeş-Papanicolau, sumar de urină, urocultură etc.), dar putem şi depista precoce o depresie postpartum şi să prevenim astfel agravarea acesteia şi multe altele”, spune Dr. Saphia Pârvuleţu-Ali.

Urmărește CSID.ro pe Google News