Iei pastile pentru durerea de spate, dar nu-și fac efectul? Poate fi o problemă gravă la mijloc!

Dacă durerea lombară devine o rutină şi este însoţită şi de alte simptome, precum febră sau scădere bruscă în greutate, adresează-te de urgenţă medicului!
  • Publicat:
Iei pastile pentru durerea de spate, dar nu-și fac efectul? Poate fi o problemă gravă la mijloc!
Foto: Envato

Să ridice mâna cel care nu s-a confruntat, măcar o dată în viaţă, cu un episod de durere în zona lombară sau, mai simplu spus, durerea de mijloc. Eu am ridicat-o, mă declar vinovată! Şi la fel de vinovată sunt şi pentru cauzele care au determinat nu unul, ci mai multe astfel de episoade de durere în ultimii ani.

Surplusul ponderal, lipsa de mişcare şi fumatul – aceştia sunt cei 3 factori majori implicaţi în apariţia durerilor lombare acute, care nu durează mai mult de 4 săptămâni, dar care pot reveni periodic, în funcţie de măsurile luate sau de continuarea obiceiurilor nocive.

Pentru că am vrut să aflu exact ce se întâmplă la nivelul coloanei atunci când greutatea excesivă apasă pe ea şi când stau cu orele pe scaun, am cerut ajutorul dr. George Ungureanu, medic specialist neurochirurg.

Pe lângă răspunsurile la dilemele de mai sus, am aflat de la medic că nu există tratamente-minune, nici operaţii de care ar trebui să ne temem. Dar dacă durerea de mijloc devine o rutină şi este însoţită şi de alte simptome, precum febră, scădere bruscă în greutate sau dureri prin alte părţi ale corpului, ar fi cazul să vă adresați unui specialist pentru investigaţii complexe.

Uneori, durerea lombară poate fi cauza unor boli, de la chistul pilonidal până la cancerul de plămâni sau de pancreas.

Discurile intervertebrale, esenţiale pentru distribuirea uniformă a greutăţii la nivelul coloanei vertebrale 

CSÎD: De ce ne doare spatele, ce se întâmplă la nivelul coloanei vertebrale şi determină apariţia durerilor lombare?

Dr. George Ungureanu: De multe ori nu ştim exact unde şi ce ne doare. Ca să înţelegem de ce ne doare spatele, mai întâi trebuie făcută o mică descriere din punct de vedere anatomie.

Coloana este formată din vertebre, adică oase, iar între aceste vertebre se află discurile intervertebrale. Printr-un canal din interiorul vertebrelor trece măduva spinării, iar între orificii ies rădăcinile nervoase care merg către membrele inferioare, deci spre picioare.

Discurile intervertebrale sunt structuri care prezintă un inel cu un nucleu pulpos, plin cu lichid. Ele sunt necesare ca să ne mişcăm coloana şi joacă un rol foarte important în transmiterea presiunii. Toată greutatea care încarcă coloana este astfel preluată de fiecare disc şi presiunea este împărţită, distribuită uniform.

Prin urmare, durerea poate fi cauzată de afectarea musculaturii, a ligamentelor prin care muşchii se inseră pe coloana vertebrală, de discurile intervertebrale deshidratate sau de faţetele articulare, adică articulaţiile dintre două vertebre.

Cele mai frecvente cauze ale durerilor lombare

CSÎD: Spuneţi-ne care sunt principalele cauze sau factorii de risc implicaţi în apariţia durerilor de mijloc şi cum se manifestă acestea.

Dr. George Ungureanu: Primul factor este, de departe, greutatea corporală excesivă. Dacă ai o greutate mare, coloana e supraîncărcată şi asta duce la durere, nu doar în coloană, ci şi în musculatura spatelui.

Un alt factor este munca în poziţii fixe, munca de birou, şofatul, care ne ţin spatele într-o poziţie fixă pentru mult timp.

De asemenea, fumatul afectează vasele mici de sânge care irigă atât musculatura, cât şi structurile coloanei vertebrale, favorizând astfel apariţia durerilor lombare.

Munca fizică excesivă, cum ar fi muncile agricole, care presupun mişcări de rotaţie, de aplecare, exerciţiile fizice intense ori incorect practicate pot, de asemenea, să cauzeze dureri la nivelul spatelui.

De cele mai multe ori, durerea de spate este neconcludentă, nu ştim exact unde este localizată. În multe situaţii, prima structură care doare este musculatura, din cauza poziţiei fixe, a sedentarismului. Apar spasme musculare deranjante, dar nu le putem localiza precis.

De asemenea, durerea lombară poate surveni pe fondul deshidratării discurilor intervertebrale, care pierd acel lichid din interiorul lor. În consecinţă, durerea apare când stăm mult timp în poziţii fixe, iar când vrem să ne ridicăm sau să ne aplecăm, aceasta se intensifică.

Durerea lombară poate apărea şi din cauza procesului normal de îmbătrânire, care presupune o degradare a articulaţiei interspinale. Acest tip de durere apare preponderent noaptea, în repaus, se ameliorează în timpul mersului, dar se intensifică la mişcări de extensie sau când ne lăsăm pe spate.

Pe de altă parte, durerea de mijloc care apare în timpul mersului sau iradiază spre picioare (durerea mecanică) şi care se ameliorează în repaus poate fi determinată de instabilitatea între vertebre, cauzată, din nou, de deshidratarea discurilor intervertebrale şi de presiunea excesivă la care sunt supuse articulaţiile intervertebrale.

Durerea lombară care iradiază spre picioare, puternică şi de lungă durată poate semnala o hernie de disc

CSÎD: Ce investigaţii trebuie să facem dacă ne doare spatele, mai ales în zona lombară?

Dr. George Ungureanu: Investigaţiile nu prea îşi au sensul în etapa acută a unui dureri de spate sub 4 săptămâni. În cazul în care durerea iradiază spre picioare, este continuă, puternică, persistentă, de lungă durată, medicul poate recomanda efectuarea unui RMN, pentru că acest tip de durere poate fi consecinţa hernierii unui disc intervertebral.

Cum putem preveni sau ameliora durerile lombare

CSÎD: Ce ar trebui să facem pentru ameliorarea durerilor de spate, care sunt tratamentele?

Dr. George Ungureanu: Nu trebuie să mergem de la început la un doctor. Consultul medical nu poate da neapărat o soluţie, ci mai degrabă o cauză a durerii, de multe ori nemulţumitoare în percepţia pacientului, pentru că are legătură cu greutatea corporală excesivă, lipsa de mişcare sau fumatul. Dar pacienţii trebuie să înţeleagă că aceştia sunt factori corectabili. Cu cât eşti mai tânăr la primul episod de durere, cu atât e mai mare riscul ca pe viitor să ai mai multe episoade recurente de durere.

Prin urmare, ridică-te mai frecvent de la birou, ia pauză dacă eşti şofer, slăbeşte, renunţă la fumat. Terapia fizică, de asemenea, este utilă pentru ameliorarea durerilor, dar exerciţiile trebuie recomandate de un kinetoterapeut.

Aşadar, mai întâi trebuie să depistăm factorii care cauzează durerea, iar asta e foarte simplu. Dacă ai stat o zi întreagă la birou, nu ar trebui să te mire că te doare spatele, e ceva normal. Ar trebui să te mişti mai mult, orice formă de mişcare. Nu s-a dovedit care este cea mai bună formă de mişcare pentru spate, dar un prim lucru bun e să laşi maşina acasă şi să mergi pe jos. Este o formă de mişcare foarte bună pentru musculatura spatelui şi ameliorează durerea.

În perioada acută, medicul nu poate face altceva decât să prescrie paracetamol, algocalmin sau antiinflamatoare nonsteroidiene pentru durerea de spate. Ea trece temporar, dar medicamentele nu pot fi folosite pe termen lung. Dacă simţi nevoia să iei des medicamente şi durerea tot nu cedează, mai bine mergi din nou la medic, pentru că e posibil să existe o cauză ascunsă, mai gravă, în afară de cele menţionate anterior.

Durerile de mijloc pot ascunde și forme grave de cancer

CSÎD: Care sunt aceste patologii ce se pot manifesta şi prin dureri lombare?

Dr. George Ungureanu: Când durerea nu trece şi e intensă, nu are un motiv anume, nu ştim de ce apare, nu trece cu pastile, e indicat să mergem la medic. Există multe patologii care pot da dureri de spate, cum ar fi cele din sfera renală sau digestivă, cancerul pancreatic.

Chistul pilonidal se poate manifesta prin durere lombară, dar durerea este una caracteristică, localizată, însoţită de roşeaţă şi febră. Un diagnostic diferenţial se poate face doar de către medic.

Dacă durerea este însoţită de manifestări precum scădere bruscă şi nejustificată în greutate sau febră, trebuie să excludem alte patologii. Febra poate indica anumite infecţii la nivelul spatelui, la vârstnici poate exista o formă de discită, la persoanele cu neoplazii pot exista determinări secundare la nivelul vertebrelor care să cauzeze modificări.

Multe cancere determină dureri prin metastaze, cum ar fi cancerul bronhopulmonar, cel de prostată la bărbaţi sau cancerul de sân la femei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult