Dieta nordică, mai sănătoasă decât dieta mediteraneeană? Ce presupune planul alimentar

Dieta nordică se clasează în topul celor mai sănătoase diete. Iată ce presupune planul alimentar şi cum îţi poţi schimba regimul.
  • Publicat:
Dieta nordică, mai sănătoasă decât dieta mediteraneeană? Ce presupune planul alimentar
FOTO: shutterstock / Dieta nordică, mai sănătoasă decât dieta mediteraneană? Ce presupune planul alimentar

Cu siguranţă ai auzit până acum de Dieta Nordică, mai ales că se clasează în TOP-ul celor mai sănătoase diete din lume, ba chiar se vorbeşte că ar fi mai sănătoasă chiar şi decât Dieta Mediteraneeană. Aşadar, ar trebui să începi să mănânci ca un viking? Iată o comparaţie între cele două stiluri alimentare şi ce ar trebui să mănânci.

Atât dieta nordică, cât şi cea mediteraneană sunt relativ similare. Amândouă presupun consumul de numeroase fructe şi legume, de alimente din grâu întreg, fructe în coji lemnoase, seminţe, fructe de mare în loc de carne, mâncăruri gătite şi limite în privinţa consumului de zahăr şi a alimentelor procesate. Una dfintre diferenţele majore dintre cele două diete este consumul de ulei. În cazul dietei mediteraneene predomină consumul de ulei de măsline, în timp ce bucătăria nordică este predominată de consumul de ulei de rapiţă. Ambele uleiuri conţin grăsimi mononesaturate, motiv pentru care experţii nutriţionişti le clasează ca fiind sănătoase în aceeaşi măsură. Însă, din punct de vedere nutriţional, dieta nordică ar putea fi cu câţiva paşi înainte, datorită directivelor specifice în privinţa optimizării calităţii alimentelor şi a conexiunii dintre producţia alimentară şi sănătatea mediului înconjurător.

Regiunile nordice (Norvegia, Islanda, Finlanda, Danemarca şi Suedia) sunt cunoscute pentru mişcările orientate către un stil de viaţă progestiv, probabil unul dintre motivele pentru care scandinavii sunt consideraţi cei mai fericiţi oameni de pe planetă. Filozofia lor ”hygge” şi stilul lor de viaţă ”lagom” fac referire la lucrurile pe care le fac astfel încât să-şi trăiască viaţa fără să facă excese, dar nici să se limiteze, gândire care se extinde chiar şi în stilul alimentar. Aşadar, dieta nordică vine cu recomandări care includ consumul de produse organice pe cât de mult posibil, consumul alimentelor de sezon, consumul alimentelor sălbatice, alegerea calităţii atunci când vine vorba de carnea pe care o consumăm, evitarea aditivilor alimentari şi reducerea risipei de mâncare.

Mai apoi, dieta nordică este şi susţinută de cercetări: în urma unui studiu s-a descoperit că aceasta protejează împotriva sindromului metabolic, care presupune diverse simptome ca glicemie crescută, colesterol şi trigliceride, care cresc riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare şi diabetului. Totodată, s-a demonstrat că dieta nordică reduce inflamaţiile asupra ţesutului gras, asociat riscului de apariţie a obezităţii.

Cum să adopţi dieta nordică în stilul tău alimentar

Consumă legume şi fructe la fiecare masă şi gustare. De exemplu, la micul dejun poţi mânca o omletă alături de legume, iar mai apoi consumi câteva fructe de pădure, un mpr verde sau, de ce nu, nişte nuci.

Optează pentru produse locale şi organice. Opţiunile organice sunt într-adevăr mai scumpe, mai ales când vorbim despre produsele de sezon.

Consumă fructe de mare de trei ori pe săptămână. În acest sens, optează pentru variantele sustenabile.

Înlocuieşte produsele din grâu rafinat cu cele din grâu întreg. Poţi încerca la micul dejun să consumi crackers din cereale integrale, cu pastă de avocado sau unt de arahide.

Consumă trei tipuri de nuci sau seminţe. Ambele pot fi integrate în salate sau în preparate care includ legume. Mai mult, pot fi consumate chiar şi la micul dejun, în smoothie-uri.

Nu uita de fasole, linte, năut şi mazăre. Ai nevoie de proteină vegetală în alimentaţie.

Consumă mai puţină carne. Iar atunci când o faci, optează pentru carnea organică.

Bea apă în fiecare zi. Dacă vrei să o faci să pară mai interesantă, încearcă infuzia cu fructe, legume sau ierburi proaspete.

Găteşte mai mult acasă. Chiar şi atunci când alegi variantele mai simple care să te ajute în bucătărie, precum legumele congelate.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult