Unele problemele de sănătate nu pot fi controlate şi consultaţia medicală nu se poate amâna până la terminarea perioadei de urgenţă. Durerile acute sau alte simptome supărătoare trebuie investigate. În ultima perioadă au luat amploare consultaţiile online şi telemedicina. Am stat de vorbă cu medicul ortoped Tarek Nazer despre cum ne putem pregăti pentru o consulaţie online de ortopedie, dar şi despre avantaje şi dezavantaje.
CSÎD: Ce înseamnă consultaţie online?
Dr. Tarek Nazer: Consultaţia online se bazează foarte mult pe anamneza unde pacientul este întrebat de vârstă, afecţiunile asociate şi de istoricul familial şi bineînţeles de problema pentru care s-a programat, cum a apărut şi care sunt simptomele acesteia, iar în anumite cazuri pacientul este rugat să efectueze teste sau în cazul ortopediei este rugat să mişte articulaţia afectată şi să puncteze zona dureroasă.
De asemenea, în cazul în care pacientul are investigaţii efectuate (analize, radiografii, RMN etc) aceasta pot fi analizate şi vizionate de către medic online.
În urma consultaţiei online şi a informaţiilor obţinute se recomandă tratamentul sau investigaţiile necesare pentru a începe tratamentul . Unele clinici au chiar programele speciale online pentru transmiterea investigaţiilor într-un mod simplu.
CSÎD: Care este diferenţa între o consultaţie online şi o consultaţie fizică?
Dr. Tarek Nazer: În mod cert atunci când pacientul este prezent medicul poate pune mâna şi examina mult mai corect şi mai bine zona afectată, deoarece unele simptome nu le pot simţi virtual cum ar fi cracmentele articulare şi frecarea cartilajului, temperatura articulaţiei şi unele teste care se efectuează la nivelul ligamentelor şi cele de reflexe. Dar ne putem modela şi ne putem baza pe pacient ca în timpul consultaţiei online să efectueze teste similiare şi să ne descrie ce resimte în timpul acestora.
CSÎD: Care sunt dezavantajele unei consultaţii online?
Dr. Tarek Nazer: Cel mai mare dezavantaj este reprezentat prin faptul ca medicul nu poate examina pacientul fizic pentru a efectua testele speciale pentru fiecare diagnostic şi faptul că pacientul nu poate efectua investigaţiile necesare în acelaşi timp cum ar fi o radiografie sau o ecografie.
CSÎD: Care sunt avantajele unei consultaţii online ?
Dr. Tarek Nazer: Faptul ca pacientul are acces uşor la medic şi poate discuta despre problema pe care o prezintă şi să beneficeze de recomandările legate de tratament fără ca el să fie expus la riscurile de infecţie cu Sars-Cov-2 .
CSÎD: Consideraţi că acest tip de consultaţii este benefic doar în perioada de pandemie ?
Dr. Tarek Nazer: Nu, este benefic în cazul pacienţilor care nu au acces la servicii medicale complete sau doresc a doua părere oferită de către un alt medic decât cel pe care l-a consultat iniţial, acum pot avea acces şi persoane din zonele rurale fără să fie nevoie de a efectua deplasare către Bucureşti sau în alte oraşe mai mari unde serviciile medicale sunt mai complete.
CSÎD: Ce recomandaţi pacienţilor care suferă de probleme articulare în perioada asta ?
Dr. Tarek Nazer: Recomand tuturor pacienţilor să nu ignore durerea sau simptomele apărute şi să nu amâne efectuarea unei consultaţii online pentru a preveni avansarea bolii unde categoric devine şi tratamenul mai dificil.
Dr. Tarek Nazer