Pe măsură ce temperaturile cresc, aerul condiţionat devine o necesitate. Dar pandemia de coronavirus a ridicat o problemă importantă: poate fi transmis acest virus prin aerul condiţionat?
Răspunsul experţilor nu este unul foarte clar, dar aceştia recomandă luarea unor măsuri suplimentare de protecţie. Singurul caz de posibilă răspândire a virusului SARS-CoV-2 prin instalaţia de aer condiţionat a fost raportat în China.
Oamenii de ştiinţă chinezi cred că sursa a fost o femeie de 63 de ani, care călătorise anterior în Wuhan, dar care nu prezenta simptome la momentul respectiv. Ea a luat cina împreună cu familia la un restaurant fără ferestre din Guangzhou pe 23 ianuarie.
Alte nouă persoane care luaseră cina la mese apropiate de a femeii infectate au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus.
Ulterior, experţii au concluzionat că e foarte probabil ca picăturile de salivă eliminate de femeia contaminată prin strănut sau tuse să fi fost transportate prin intermediul aerului condiţionat la mesele din apropiere, contaminând şi alte persoane.
Însă oamenii de ştiinţă americani sunt de altă părere în privinţa acestui subiect.
„Până acum nu a fost raportat decât un caz de transmitere pe cale aeriană, în China, prin intermediul aerului condiţionat, dar cred că acolo au fost implicaţi mai mulţi factori”, spune dr. Willian Schaffner, medic infecţionist la Vanderbilt University Medical Center din Tennessee.
„Oamenii merg în farmacii, în supermarketuri unde funcţionează aerul condiţionat şi nu am avut niciun caz raportat de COVID-19 în America atribuit unei surse de genul aerului condiţionat”, a adăugat medicul.
Cu toate acestea, este important ca personalul din restaurante să poarte măşti de protecţie şi să se spele frecvent pe mâini, iar suprafeţele să fie dezinfectate periodic, recomandă specialiştii.
„Totodată, este indicată schimbarea filtrelor din aparatele de aer condiţionat, precum şi amplasarea meselor astfel încât aerul rece să nu bată fix spre clienţi”, spune dr. Amesh Adalja, profesor la Johns Hopkins University Center
Dr. Virgil Musta, medic primar boli infecţioase la Spitalul de boli infecţioase din Timişoara, a explicat în cadrul unei emisiune televizate că aerul condiţionat poate reprezenta o sursă de contaminare cu noul coronavirus, dar numai dacă nu are un filtru cu efect bactericid sau dacă filtrul nu este schimbat conform recomandărilor.
În schimb, aerul condiţionat din maşină poate slăbi imunitatea organismului, favorizând virozele uşoare.