Compania farmaceutică Pfizer intenţionează să treacă la studii clinice pe oameni, în încercarea de a dezvolta un vaccin împotriva noului coronavirus, a anuntat CEO-ul companiei, Albert Bourla.
Primele doze ale vaccinului BNT 163 au fost administrate unor voluntari germani la începutul lunii mai. În această fază, peste 300 de persoane vor fi în testele preliminare, compania încercând diferite variante de vaccin. Eficienţa lor ar putea fi dovedită, cel mai târziu, în luna iulie.
Oficialul Pfizer spune că datele sunt colectate în timp real, iar liniile de producţie sunt pregătite să livreze sute de milioane de doze de vaccin până în 2021.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, mai multe companii din domeniul farmaceutic sunt în teste şi peste 120 de variante de vaccin se află în studii clinice, în acest moment.
Oficialii americani sunt, însă, reticenţi cu privire la apariţia unui vaccin în scurt timp. Dezvoltarea unei variante eficiente şi sigure durează între 12-18 luni. Dr. Fauci, directorul Institutului American de Boli Infecţioase spune că, cel mai probabil, nu vor avea un vaccin până la sfârşitul anului.
Disputele la nivel internaţional nu au ezitat să apară. Compania Sanofi a stârnit o furtună de revoltă în Franţa, după ce a declarat că Statele Unite vor avea prioritate în achiziţionarea noului vaccind, deoarece au contribuit cel mai mult financiar.
Cercetările făcute de Sanofi pentru un vaccin anti-COVID sunt finanţate parţial de Autoritatea SUA de Cercetare şi Dezvoltare Avansată Biomedicală (Barda), dar, în ultimii ani compania a primit finanţare considerabilă de la guvernul francez.
Reprezentantul Sanofi pentru Franţa, Olivier Bogillot, a declarat că „obiectivul este ca acest vaccin să fie disponibil atât pentru SUA, cât şi pentru Franţa şi Europa în acelaşi timp”.
El a spus însă că acest lucru ar fi posibil doar „dacă europenii lucrează la fel de repede ca americanii” şi a adăugat că guvernul american s-a angajat să cheltuiască „sute de milioane de euro”.
Pe de altă parte, la începutul lunii mai, Marea Britanie a găzduit o strângere de fonduri on line, prin care Uniunea Europeană, organizaţii internaţionale, oameni de afaceri şi vedete s-au angajat să doneze peste 7 milione de euro, fonduri care să fie folosite în descoperirea unui vaccind împotriva COVID-19.
„Vaccinul împotriva COVID-19 ar trebui să fie un bun public global, iar accesul la el trebuie să fie echitabil şi universal”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Stefan de Keersmaecker.