Chiar dacă este o infecţie cu transmitere sexuală frecvent întâlnită, sifilisul este considerat un subiect tabu, chiar ruşinos. Însă căutările numeroase ale oamenilor pe Google privind simptomele acestei afecţiuni ar trebui să ridice un mare semn de întrebare, deoarece adresabilitatea la medic este în continuare redusă. De asemenea, există numeroase mituri despre sifilis care sunt pur şi simplu fabulaţii şi în care nu ar trebui să te încrezi.
Iată 8 astfel de mituri despre sifilis!
Din contră, sifilisul este din ce în ce mai frecvent, asta şi datorită metodelor de diagnostic, precum şi a adresabilităţii oamenilor la medic.
Un raport al Centrelor pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din SUA arată că numărul de cazuri de sifilis a crescut, din 2001, de la 2,1 cazuri la 100.000 de persoane, la 9,5 cazuri la 100.000 de persoane în 2017.
FALS! Încă din anii 2000, rata în creştere de îmbolnăvire de sifilis s-a înregistrat atât la femei, cât şi la bărbaţi care aveau relaţii sexuale cu sexul opus.
Îngrijorător este faptul că sifilisul la femei este asociat cu un risc crescut de transmitere la făt.
Şi acest mit este fals. Sifilisul se poate transmite prin contact direct cu o leziune a persoanei infectate, prin contact sexual vaginal, anal sau oral, precum şi prin placentă, în cazul gravidelor.
Din nou, fals. Multe persoane pot avea boală multă vreme fără să îşi dea seama, pentru că simptomele sunt vagi sau ascunse privirii, cum ar fi interiorul vaginului, anusului, gurii sau sub pielea penisului. Singura metodă de a afla cu certitudine dacă ai această boală este testul de sânge realizat în cabinetul medicului.
Iarăşi, un mit fals. Sifilisul poate fi vindecat cu antibiotice, dar acestea trebuie luate la îndrumarea medicului, în dozele şi pe perioadele indicate de acesta.
Chiar dacă sifilisul nu prezintă întotdeauna simptome, dacă nu este tratat, bacteria Treponema Pallidum, cea care duce la instalarea bolii, se poate deplasa prin sânge, ajungând la creier sau ochi, cauzând leziuni cerebrale permanente sau chiar pierderea vederii. În cazul femeilor însărcinate care transmit sifilisul fătului există riscul ca acesta să moară.
FALS! Chiar dacă sifilisul este relativ uşor de tratat, asta nu înseamnă că daunele deja produse de infecţie pot fi reparate.
De aceea este important să te prezinţi cât mai rapid la medic dacă ai suspiciunea că ai această infecţie cu transmitere sexuală.
Nu, chiar dacă te-ai vindecat de sifilis, asta nu înseamnă că ai imunitate, deci te poţi reinfecta. Prin urmare, atenţie la partenerii sexuali şi foloseşte întotdeauna prezervativul.
De asemenea, pentru prevenirea sifilisului este important să faci teste de screening periodice, mai ales dacă ţi-ai început viaţa sexuală.
Simptomele sifilisului la adulţi diferă în funcţie de stadiul infecţiei, astfel: