Infecţia cu noul coronavirus nu se manifestă doar prin dureri de cap, de gât, tuse, febră sau diaree. Mai multe studii au arătat că anumite semne pe piele pot fi asociate bolii COVID-19, iar o cercetare recentă sugerează că menstruaţia ar putea fi, la rândul ei, influenţată de infecţia cu virusul SARS-CoV-2.
Dereglările menstruale survenite în perioada de pandemie pot fi puse pe seama stresului exagerat, susţin experţii. Stresul este deseori asociat cu insomnie, anxietate şi alte dezechilibre emoţionale, aspecte care pot perturba ciclul menstrual.
Mai multe femei incluse în noul studiu au raportat că se confruntă cu ciclu menstrual neregulat în ultima perioadă, precum şi cu sângerări în afara menstruaţiei sau crampe abdominale puternice.
„Stresul declanşează activarea axei hipotalamus – glanda pituitară – glanda suprarenală (HPA), culminând cu producerea în exces de cortizol. Acesta, la rândul lui, împiedică producerea de hormoni reproductivi, ducând astfel la dezechilibre ale ovulaţiei, traduse în ciclu menstrual neregulat”, explică medicul ginecolog Sarah Toler.
Acest fenomen duce la întârzierea menstruaţiei sau chiar la absenţa acesteia (amenoree) pe o perioadă de săptămâni sau chiar luni, precum şi la dureri puternice la menstruaţie, sângerări puternice sau spotting între menstre.
Menstruaţia poate fi dereglată şi ca urmare a anumitor afecţiuni, mai mult sau mai puţin severe. Printre aceste se numără:
În cazul dereglărilor de ciclu menstrual sau a absenţei menstruaţiei (amenoree), investigaţiile iniţiale cuprind testul de sarcină, analizele hormonale pentru hipofiză şi ovar, în faza foliculară şi luteală, testele tiroidiene şi ecografia utero-ovariană.
În funcţie de indiciile obţinute la examenul clinic pot fi solicitate investigaţii suplimentare.