După primele lui de pandemie, când am stat în case multe persoane s-au plâns că s-au îngrăşat. Multe s-au apucat de diete sau să mănânce mai sănătos. Peştele este inclus în mai toate meniurile celor care vor să mănânce sănătos. Am aflat de la experţii Asociaţiei Pro Consumatori la ce trebuie să fim atenţi când cumpărăm peşte.
Despre peşte numai de bine în teorie. Este nutritiv, slab caloric şi foarte gustos şi uşor de digerat. Însă contează mediul în care a crescut, hrana pe care a primit-o şi evident condiţiile în care a fost pescut, păstrat, transportat, vândut. Conform experţilor în nutriţiei APC compoziţia chimică a peştelui prezintă variaţii în funcţie de specie, vârstă, anotimp, ciclu de reproducere etc. Partea comestibilă (randamentul) variază larg, de la circa 35% (calcanii şi alte specii cu corpul foarte turtit), până la peste 90% (sturionii, la care sunt comestibile şi cartilagiile, şi pielea, aceştia neavând oase şi solzi).
În primul rând trebuie să ne hotărâm ce tip de peşte alegem – proaspăt, congelat. În funcţie de acest aspect iată ce reguli trebui respectate conform experţilor Asociţiei Pro Consumatori.
Atunci când cumpăraţi peşte peşte proaspăt, folosiţi-vă organele de simţ – văz, miros, pipăit. La controlul vizual, peştele proaspăt trebuie să aibă
Chiar şi atunci când cumpăraţi peşte congelat trebuie să fiţi atenţi. La peştele congelat, calitatea se verifică organoleptic, astfel :
La peştele sărat ori afumat, verificarea calităţii constă în a analiza: