Vrei să mănânci peşte? Iată cum să-l cumperi!

Iată cum să alegi peştele de la piaţă sau supermarket. Experţii Asociaţiei Pro Consumatori explică criteriile de care se ţine cont indiferent de tipul peştelui.
  • Publicat:
Vrei să mănânci peşte? Iată cum să-l cumperi!
Vrei să mănânci peşte? Iată cum să-l cumperi! foto Shutterstock

După primele lui de pandemie, când am stat în case multe persoane s-au plâns că s-au îngrăşat. Multe s-au apucat de diete sau să mănânce mai sănătos. Peştele este inclus în mai toate meniurile celor care vor să mănânce sănătos. Am aflat de la experţii Asociaţiei Pro Consumatori la ce trebuie să fim atenţi când cumpărăm peşte.

Despre peşte numai de bine în teorie. Este nutritiv, slab caloric şi foarte gustos şi uşor de digerat. Însă contează mediul în care a crescut, hrana pe care a primit-o şi evident condiţiile în care a fost pescut, păstrat, transportat, vândut. Conform experţilor în nutriţiei APC compoziţia chimică a peştelui prezintă variaţii în funcţie de specie, vârstă, anotimp, ciclu de reproducere etc. Partea comestibilă (randamentul) variază larg, de la circa 35% (calcanii şi alte specii cu corpul foarte turtit), până la peste 90% (sturionii, la care sunt comestibile şi cartilagiile, şi pielea, aceştia neavând oase şi solzi).

La ce trebuie să fim atenţi atunci când cumpărăm peşte?

În primul rând trebuie să ne hotărâm ce tip de peşte alegem – proaspăt, congelat. În funcţie de acest aspect iată ce reguli trebui respectate conform experţilor Asociţiei Pro Consumatori.
Atunci când cumpăraţi peşte peşte proaspăt, folosiţi-vă organele de simţ – văz, miros, pipăit. La controlul vizual, peştele proaspăt trebuie să aibă

  • pielea/sau solzii/ sunt fără defecte (uscăciune, culoare schimbată), iar ochii sunt limpezi şi nesecaţi.
  • la pipăit, ţesutul este ferm şi elastic.
  • branhiile sunt de culoare roşu viu şi miros plăcut.
  • solzii trebuie să se ţină ferm în piele,
  • peştele proaspăt miroase bine, plăcut.

Cum alegi din magazin peştele congelat?


Chiar şi atunci când cumpăraţi peşte congelat trebuie să fiţi atenţi. La peştele congelat, calitatea se verifică organoleptic, astfel :

  • corpul peştelui trebuie să fie întreg, netraumatizat.
  • ochii trebuie să fie plini, nesecaţi.
  • mirosul peştelui trebuie să fie plăcut, fără iz de rânced.
  • stratul gros de gheaţă este semn al excesului de glasare.

Cum se alege peşte sărat şi peştele afumat?

La peştele sărat ori afumat, verificarea calităţii constă în a analiza:

  • dacă există pete ori zone de culoare suspectă.
  • dacă mirosul este specific, fără iz străin şi de alterat.
  • dacă gustul este specific speciei de peşte.
  • dacă există pe eticheta menţiunea afumat natural/fum natural.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult