Limfom malign, leucemie, mielom multiplu – sunt diagnosticuri dure, care lasă fără răsuflare pe care implicaţi. Însă la nivel mondial fiecare minut şi 10 secunde este marcat de încă 2 pacienţi cu cancer de sânge. Pe 28 mai se sărbătoreşte Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerelor de Sânge, iar fiecare dintre noi poate dona voluntar celule stem hematopoietice pentru sprijinul unora dintre aceşti bolnavi.
Celulele stem sunt considerate componentele de bază ale vieţii. Celulele stem stau la baza formării oricărui tip de celulă din organism. Celulele stem hematopoietice sunt celule capabile să se transforme în orice tip de celulă adultă (funcţională) a sângelui şi a sistemului imunitar. Celulele stem hematopoietice se recoltează de la adulţi din sânge periferic sau din măduva osoasă. Ele sunt folosite în tratarea şi vindecarea cancerelor de sânge. Pentru mulţi pacienţi, transplantul de celule stem hematopoietice înseamnă o şansă în plus la viaţă, dar în peste 70% din cazuri, donatorul compatibil nu este din cadrul familiei.
72.291 români s-au înscris până acum în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, însă, numărul este unul mic comparativ cu numărul persoanelor înscrise în registrele din alte ţări.
În anul 2020, 2.237 români s-au înscris în Registru. Pentru pacienţii din România cu cancere de sânge, şansele de a găsi un donator 100% compatibil ar creşte dacă şi numărul celor înscrişi ar fi mai mare.
Oricine poate salva viaţa unui pacient cu un tip de cancer al sângelui. Singurele condiţii sunt să aibă între 18 şi 45 de ani, o stare de sănătate bună, să vrea să ajute şi să se înscrie în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. „Înscrierea ca donator voluntar în Registru este foarte simplă. Tot ce trebuie să faceţi este să intraţi pe www.registru-celule-stem.ro/implicate/, să vă informaţi şi să urmaţi paşii de înscriere. Primiţi acolo toate instrucţiunile pas cu pas ca totul să meargă aşa cum trebuie. Înscrierea în Registru nu înseamnă în mod obligatoriu că veţi şi dona. Dacă se va întâmpla să fie o compatibilitate de 100% cu un pacient geamăn cu dv., atunci aveţi şansa unică de a dona şi salva o viaţă.”, spune Dr. Aurora Dragomirişteanu, Director General, Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice