Albirea părului este un proces firesc, natural, care nu trebuie să ridice semne de îngrijorare. Cu toate acestea, există situaţii când încărunţirea prematură a părului poate semnala anumite afecţiuni.
Carenţa de vitamine, fumatul şi stresul sunt doar câteva dintre cele mai frecvente cauze ale albirii părului. Există însă şi cazuri de afecţiuni genetice care pot determina albirea prematură a părului.
Din fericire, anumiţi factori de risc implicaţi în albirea părului pot fi evitaţi. De asemenea, există metode prin care putem preîntâmpina această problemă.
Atunci când părul încărunţeşte mult prea devreme, uneori chiar la vârsta de 20 de ani, de vină pot fi mai multe afecţiuni şi condiţii medicale, precum şi stilul de viaţă.
Printre cele mai frecvente cauze ale încărunţirii premature a părului se numără:
Lipsa de vitamina B6, B12, B6, D sau E poate favoriza albirea prematură a părului. Un studiu publicat în revista Development nota că aceste carenţe vitaminice şi lipsa de cupru din organism pot afecta producţia de melanină, pigmentul care dă culoare părului.
O altă cercetare a relevat că nivelurile scăzute de fier şi vitamina B12 pot fi, de asemenea, cauze ale încărunţirii părului.
O persoană ai cărei părinţi (sau doar unul dintre ei) au albit mai devreme este mult mai susceptibilă să se confrunte cu aceeaşi problemă, arată studiile.
Totodată, un rol important l-ar putea avea şi rasa. Un studiu arăta că asiaticii şi afro-americanii albesc mai târziu decât cei din rasa caucaziană.
Dezechilibrul nivelului antioxidanţilor în organism poate cauza stres oxidativ celular, proces care poate avea un rol major în albirea prematură a părului. De asemenea, stresul oxidativ creşte riscul dezvoltării unor afecţiuni dermatologice, cum ar fi vitiligo.
Diverse afecţiuni autoimune, printre care se numără şi cele care vizează tiroida, ar putea inhiba producţia de melanină. O altă afecţiune autoimună ce poate duce la căderea părului şi la regenerarea acestuia, dar încărunţit, este alopecia areata.
Situaţiile stresante din viaţa de zi cu zi sau evenimentele triste, cum ar fi divorţul sau decesul unei persoane apropiate, pot duce la albirea prematură a părului, arată un studiu al oamenilor de ştiinţă de la Universitatea New York, publicat în revista Nature Medicine.
Fumătorii prezintă un risc aproape dublu să albească înainte de vârsta de 30 de ani, în comparaţie cu nefumătorii, arată o cercetare publicată în Italian Dermatology Online Journal.
Albirea prematură a părului poate fi cauzată şi de substanţele chimice din vopselurile de păr sau chiar din şampoane ori balsam.
O astfel de substanţă este peroxidul de hidrogen, folosit în compoziţia vopselei de păr, care afectează producţia de melanină, şi, implicit, determină albirea părului.
Dacă albirea părului este cauzată de factori genetici sau de procesul firesc de îmbătrânire, mare lucru nu prea ai ce să faci.
În schimb, poţi elimina diverşi factori de risc, astfel încât să previi încărunţirea prematură sau să întârzii cât mai mult acest fenomen al albirii părului.
Iată ce poţi face: