Multe dintre alimentele pe care le consumăm stârnesc diferite păreri, iar două dintre ele sunt sucurile naturale şi smoothie-urile. Nu ştim care sunt mai sănătoase, dar pentru fiecare băutură există atât păreri pro, cât şi contra. Din acest motiv, am decis să facem o paralelă între sucurile naturale şi smoothie-uri pentru a vedea care este cea mai potrivită alegere, în special pentru micul dejun.
În general, smoothie-urile se realizează din fructe şi legume întregi, ceea ce înseamnă că păstrăm intacţi nutrienţii pe care acestea îi conţin. Un alt beneficiu, ar fi capacitatea de a adăuga ingrediente extra. De exemplu, pentru un plus de proteine putem adăuga un iaurt grecesc sau pudră proteică. Pentru mai multe grăsimi sănătoase putem opta pentru avocado, seminţe de chia sau unt de arahide. De asemenea, în blender poţi adăuga numeroase superalimente care conţin o varietate de nutrienţi, precum ghimbir proaspăt, matcha sau pudră de cacao, mentă proaspătă şi scorţişoară. Din punct de vedere nutriţional, un smoothie poate înlocui o masă sau poate funcţiona similar unei băuturi care te ajută să te recuperezi după un antrenament intens.
Dacă alegi să prepari un smoothie cu un singur ingredient sau foloseşti prea mult din el, cel mai probabil vei ajunge să consumi mai multe porţii de legume sau fructe decât ai putea consuma în mod normal. Asta înseamnă un dezechilibru caloric faţă de cât poţi arde într-o zi, ceea ce poate preveni scăderea în greutate sau chiar acumularea kilogramelor în plus. În general, acest lucru se întâmplă atunci când smoothie-ul este consumat alături de o masă principală şi nu pentru a o înlocui. Mai exact, se consumă două mese deodată, una dintre ele fiind sub forma unei băuturi.
De multe ori ni se pare dificil să introducem fructele şi legumele în dietă, motiv pentru care sucurile naturale sunt ideale pentru a beneficia de nutrienţii de care organismul are nevoie. De exemplu, există persoane care nu pot mânca legume crude, însă preferă să le consume în amestec cu mere şi ghimbir pentru un plus de savoare. Pentru că sunt atât de concetrate, o porţie mică poate oferi nutrienţii într-o cantitate echivalentă unei porţii de fructe şi legume, fiind astfel mai uşor să beneficiezi de vitaminele şi mineralele esenţiale.
Din nefericire, atunci când prepari un suc natural, de fructe, legume sau un mix din amândouă, consumi doar nutrienţii necesari, nu şi fibrele, motiv pentru care un smoothie este o alegere mai bună. De asemenea, în lipsă de fibre, tractul gastrointestinal are de suferit. În plus, sucurile naturale conţin mai mult zahăr şi mai multe calorii decât fructele şi legumele crude, iar din acest motiv trebuie să acorzi atenţie cantităţii pe care o consumi.