Anularea festivităţilor de sfârşit de an, un stres în plus pentru absolvenţi

Copiii mai mici întră în grupa pregătitoare, la şcoală, cei care termină gimnaziu au examenul de evaluare naţională, iar liceeni se pregătesc de BAC şi admiterea la facultate. Peste toate acestea apare şi problema anulării tuturor ceremoniilor festive pentru ei.
  • Publicat:
Anularea festivităţilor de sfârşit de an, un stres în plus pentru absolvenţi
Anularea festivităţilor de sfârşit de an, un stres în plus pentru absolvenţi


Preşcolarii, elevii de clasa a VII-a şi a XII-a au, în această perioadă, un motiv de stres suplimentar. Copiii mai mici întră în grupa pregătitoare, la şcoală, cei care termină gimnaziu au examenul de evaluare naţională, iar liceeni se pregătesc de BAC şi admiterea la facultate. Peste toate acestea apare şi problema anulării tuturor ceremoniilor festive pentru ei. Generaţii întregi au trecut prin  aceste ritualuri, cu însemnătate majoră în dezvoltarea psihică, dar absolvenţii 2020 sunt privaţi de acest aspect extrem de important. Iată cum îi puteţi ajuta să depăşească acest stres major.
 

Preşcolarii şi intrarea în ciclul primar

Copiii aflaţi în grupa mare la grădiniţă erau obişnuiţi, în ultima parte a anului educaţional, să capete deprinderi care să-i ajute în şcoală. Educatorii insistau mai mult aspra aspectului lecţiilor, disciplinei şcolare, deprinderii scrisului şi a utilizării rechizitelor, învăţarea noţiunilor de bază pentru matematică, pentru cunoaşterea mediului sau limbă şi comunicare.

Finalul îi găsea pe cei mici emoţionaţi şi nerăbdători să experimenteze viaţa de şcolar, iar celebrele serbări de grădiniţă avea rostul psihologic de a închide rotund o etapă importantă de viaţă.

Ce soluţii puteţi găsi

Organizarea, împreună cu educatorii, a unei serbări on line, prin care cei mici să îşi ia la revedere de la colegi, de la educatori şi îngrijitori şi să-şi împărtăşească unii altora trăirile, în felul lor.
O ţinută festivă, un cântecel sau o poezie prezentate la această serbare ar putea atenua confuzia pe care cei mici o resimt, chiar dacă nu realizează din ce cauză. În definitiv, fiecare dintre anii petrecuţi la grădiniţă se încheia cu o serbare, aşa că ei pot fi uşor dezorientaţi de nerespectarea tradiţiei.

După festivitatea on line, păstraţi măcar voi tradiţia, şi ieşiţi cu cei mici la un suc, pentru a celebra absolvirea cu brio a grădiniţei.

Intrarea în adolescenţă, intrarea la liceu şi lipsa balului 

Mulţi dinte elevii de clasa a VIII-a au muncit din greu timp de 4 ani, iar acum situaţia pare că a răsturnat multe dintre planuri. În România, goana după un liceu bun este nesfârşită, creând un stres major atât pentru părinţii, dar, mai ales, pentru elevi. Dincolo de condiţiile excepţionale în care se va desfăşura stresantul examen de evaluare naţională, sute de mii de adolescenţi visau la primul lor bal de absolvire, la primul dans cu de acum foştii profesori, la planuri puse la cale cu prietenii din şcoală.

Primul bal poate fi organizat on line

Cu acordul părinţilor şi al profesorilor, puteţi stabili o reţea prin care mai multe familii să găzduiască petreceri on line, cu maxim 3 invitaţi, conectaţi prin intermediul reţelelor de comunicare. Pregătiţi platouri festive şi ajutaţi-i să-şi aleagă ţinutele.

Marea majoritate a adolescenţilor nu sunt foarte comunicativi cu părinţii şi nu se dau în vânt în a-şi împărtăşii emoţiile, aşa că preluaţi iniţiativa şi vorbiţi despre posibilitatea de a celebra cumva sfârşitul şcolii şi despre cum percepeţi chiar voi lipsa balului de absolvire.
Încurajaţi-i să stabilească, împreună cu foştii colegi, un plan de reunire, atunci când va fi posibil şi asiguraţi-i de tot suportul vostru atunci când va putea fi pus în aplicare.

Absolvenţii de liceu sunt tot adolescenţi

Elevii din clasa a XII-a au în faţă examenul de bacalaureat. Şi ei sunt tot nişte adolescenţi, e drept, cu multe etape depăşite, mult mai maturi şi cu planuri pe termen lung mai bine definite. Doar că în planurile generaţiilor de dinainte, balul de liceu era încununarea a 12 ani de şcoală, de triere a sentimentelor, relaţiilor, gusturilor muzicale şi vestimentare.

Şi ei suferă de pe urma anulării acestui eveniment, aşa încât puteţi opta pentru soluţiile descrise în cazul absolvenţilor de a VIII-a.
Puteţi chiar să le faceţi cadou o programare la salonul de înfrumuseţare sau o rezervare la restaurant, desigur, în limita măsurilor de protecţie impuse.

Cheia în această perioadă este empatia şi înţelegerea, indiferent de vârsta copilului. Şi un grad mai mic de criticism,  pentru a nu face situaţia şi mai stresantă decât este.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult