De ce nu mai este căsătoria o prioritate sau o necesitate pentru cuplurile moderne?

Mediul online a schimbat percepţia asupra căsătoriei. Psihologul detaliază ce impact are tehnologia asupra relaţiei de cuplu.
  • Publicat:
  • Actualizat:
De ce nu mai este căsătoria o prioritate sau o necesitate pentru cuplurile moderne?

Lumea s-a schimbat, ştiinţa a evoluat şi, odată cu acestea, cutumele vechi legate de instituţia familiei au avut de suferit.

Şi asta se întâmplă tocmai din cauza celor mai noi cuceriri ale ştiinţei şi tehnicii.

Acestea au ajuns să subjuge individul, făcându-l să-şi dorească în permanenţă cele mai noi gadgeturi, ultimul tip de autoturism, o casă cât mai mare, uitând totuşi de dorinţele sufletului.

Mediul online a fost la început de un real ajutor pentru foarte mulţi oameni, pentru că i-a ajutat să îşi regăsească relaţii mai vechi de prietenie sau să întreţină mai uşor, de la distanţă, o relaţie.

Însă, cu timpul, a devenit mai degrabă o fată Morgana, pentru că ne face să credem că avem sute de prieteni ce pot fi accesaţi instant printr-un clic sau apel telefonic. Însă seara, după ce lumea se linişteşte, după ce luminile se sting, patul rămâne rece şi gol.

Toate acestea au ajuns să reprezinte un joc pentru individ. Un joc ce nu se termină niciodată, pentru că mereu apare un model mai nou.

Şi asta s-a simţit cel mai tare în privinţa relaţiilor de familie. Sunt foarte multe persoane singure, fără cineva alături cu care să îşi petreacă timp de calitate, cum de altfel, sunt foarte multe persoane singure în cuplu.

Priorităţile individului au fost stabilite întotdeauna de societatea din care făcea parte. Iar societatea din ziua de azi este mai sufocantă decât oricând pentru individ.

Tocmai pentru că îl face să alerge în permanenţă după cai verzi pe pereţi, cum ar fi cariera fulminantă, maşina de fiţe, hainele şi gadgeturile scumpe, el uită de suflet. Şi atunci când îşi aminteşte de acesta, de cele mai multe ori se întâmplă pentru că este bolnav sau obosit de tot acest joc macabru.

O societate puternică are la bază familii sănătoase. Nevoia de tehnologie nu trebuie negată. Însă nu trebuie ca aceasta să distrugă familii. Cu asta mă ocup zi de zi. Vorbesc cu oameni singuri, proprietari de bunuri scumpe, ce nu îşi explică propria nefericire.

Unii spuneau că pandemia va face omul să se reîntoarcă la valorile adevărate, la ceea ce are nevoie cu adevărat. Am fost şi rămân mai mult decât circumspect că se va întâmpla asta. Pentru că, din păcate, societatea este mult prea bolnavă şi măcinată din interior în privinţa valorilor adevărate, pentru a se mai putea îndrepta în urma unei pandemii.

Iar familia, ca instituţie, va avea de suferit. Iar victimele nevinovate vor fi reprezentate de copiii ce vor creşte peren. Fără valori şi norme, fără dragoste, afecţiune sau jocuri împreună cu părinţii şi vecinii.

Uneori, o boală poate schimba o persoană, poate şi pandemia şi-a dorit să facă asta cu societatea. Mă tem însă că nu a reuşit nici pe departe să facă asta…

Urmărește CSID.ro pe Google News
Psihoterapeut & Coach Constantin Cornea
Oferă consultaţii pentru: psihoterapie şi consiliere pentru copii, adulţi, de grup, de familie, psihoterapie pentru depresie, anxietate, tulburare bipolară, tulburări de personalitate, tulburări alimentare, tulburări de natură sexuală, tulburări ale somnului, atacuri de panică. A susţinut ...
citește mai mult