Cu toţii am trecut prin această pandemie reacţionând diferit, adaptându-ne într-un ritm diferit, acceptând schimbarea survenită în mod diferit. Mădălina Groşeanu, psiholog, ne-a spus din experienţa proprie cu clienţii săi ce schimbări a adus pandemia şi ce am învăţat (sau nu).
Comunicarea on line
Una dintre schimbările produse de pandemie a fost intensificarea comunicării online. Fie că a fost vorba despre vorbitul cu cei apropiaţi, cu rudele sau prietenii, fie că a fost vorba de cursuri, şcoală sau chiar activitate profesională online. Mai mult, anumite activităţi care până acum se făceau aproape exclusiv faţă în faţă, în această perioadă au putut fi făcute exclusiv online. Mădălina Groşeanu spune că au fost persoane care s-au bucurat că, de exemplu, au trecut la consultaţii psihologice on line, pe când altele nu s-au putut adapta acestei schimbări.
Nevoia de socializare
Deşi anumiţi oameni s-au adaptat muncii de acasă, le-a lipsit interacţiunea fizică cu colegii de la locul de muncă. Psihologul spune că nevoia de socializare este una fundamentală şi care nu poate fi ignorată prea mult timp. Au fost persoane pe care pandemia le-a prins în singurătate, acestea suportând mult mai greu perioada de izolare socială. Mai mult, persoanele introvertite au avut un risc mare de depresie.
Muncă şi de acasă
Chiar dacă nevoia de socializare este una puternică, în perioada pandemiei şi a lucrului de acasă, mulţi angajaţi şi-au dat seama că, astfel, pot îmbina mai uşor job-ul şi familia, aşa că au cerut angajatorilor ca şi după perioada de pandemie să lucreze parţial de acasă.
Mădălina Groşeanu spune că în prima parte a pandemiei majoritatea oamenilor a avut o creştere a anxietăţii. Apoi, au existat două direcţii. Unii la care s-au agravat stările negative, la alţii – mai ales cei care au cerut ajutor şi au făcut consiliere psihologică – s-au ameliorat.
Urmăriţi acest interviu despre schimbările profunde care s-au petrecut în mentalul colectiv, care sunt lecţiile pe care le-a învăţat (sau nu) umanitatea!