10 utilizări surprinzătoare ale lavandei: Combate răul de mişcare şi îmbunătăţeşte memoria

Lavanda, cunoscută şi ca levănţica, este o plantă de mici dimensiuni, originară din regiunea mediteraneană şi folosită mai ales pentru parfumul ei subtil şi plăcut. Lavanda poate avea însă multe alte întrebuinţări. Iată care sunt acestea:
  • Publicat:
  • Actualizat:
10 utilizări surprinzătoare ale lavandei: Combate răul de mişcare şi îmbunătăţeşte memoria

Lavanda, cunoscută şi ca levănţica, este o plantă de mici dimensiuni, originară din regiunea mediteraneană şi folosită mai ales pentru parfumul ei subtil şi plăcut. Lavanda poate avea însă multe alte întrebuinţări. Iată care sunt acestea:

Calmează rănile şi durerile

Chiar dacă nu ai auzit niciodată medicul spunand “Repede, ia nişte lavandă”, aceasta plantă poate avea efect calmant. Un studiu a scos la iveală că uleiul esenţial de lavanda a ameliorat durerile şi roşeaţa în cazul femeilor care au avut epiziotomii, tăieturi vaginale efectuate pentru a naşte copii. Un alt studiu a arătat că simpla mirosire a esenţei de lavandă a uşurat durerea din timpul naşterilor prin cezariană, potrivit WebMd.

Opreşte căderea părului

Masajul regulat al scalpului cu un mix de uleiuri cu lavandă şi alte uleiuri esenţiale ar putea încetini căderea parului provocată de alopecia areata. Boala autoimuna, care poate fi genetică, face ca organismul să atace în mod eronat foliculii părului. Oamenii de ştiinţă cerceteaza dacă uleiul de lavanda ajuta si la cresterea parului, de asemenea.

Poate înlocui sarea din preparate

Lavanda culinara adauga o aromă dulceagă oricărui aliment. De asemenea, conţine acid ursolic, un nutrient care poate ajuta la combaterea cancerului şi contribuie la arderea mai multor calorii. Fă un amestec din plante cu lavandă, rozmarin, cimbru, fenicul, arpagic şi alte ierburi şi foloseşte-l pentru a îmbogăţi gustul mâncării.

Sprijină sănătatea stomacului

Soldaţii antici romani s-au bazat pe puterile antibacteriene ale lavandei pentru a trata durerile de stomac şi a altor boli. Unele cercetări sugerează ca uleiul esenţial al plantei poate ajuta la combaterea colitei, inflamaţia colonului, care poate duce la durere şi diaree. Lavada combate bacteriile rele. Ca sugestie de consum este să presari lavanda uscată pe iaurt grecesc.

Absoarbe toxinele

Lavanda prosperă în locurile toxice, care ar ucide rapid plantele mai putin rezistente. Rădăcinile sale absorb metalele grele precum plumbul şi zincul şi le depozitează în frunzele lor. Acest lucru ajută lavada să fie şi un produs bun pentru curăţare.

Împrospătează pardoseala

Prepară-ţi propriul odorizant de podea cu 8 picături de ulei de lavandă la jumătate de ceaşcă de bicarbonat. Presară-l peste covor şi lasă-l să stea câteva minute, apoi dă cu aspiratorul. Această combinaţie va înlătufa mirosurile neplăcute şi va combate bacteriile.

Îmbunătăţeşte memoria

Un studiu a descoperit că studenţii care au mirosit lavandă chiar înainte de un test au avut note mai mari decât restul colegilor. Aceştia au reţinut mai multe informaţii, s-au concentrat mai bine şi au fost mai puţin anxioşi.

Combate răul de mişcare

Răul de mişcare apare atunci când simţurile urechii interne sunt în contradicţie cu modul în care persoana afectată vede mişcarea din jur. Această confuzie îţi poate da ameţeli şi greaţă. Lavanda poate contacara acest lucru prin faptul că mirosul său te va distrage. Încântă-ţi şi alte simţuri şi încearcă bomboanele cu ghimbir atunci când pleci la drum, pentru a avea o mişcare mai lină.

Înlătură păduchii

Lavanda poate fi un remediu pentru cei care au păduchi. Combinaţia acestuia cu uleiul de arbore de ceai a funcţionat mai bine decât piretrina, un pesticid obţinut din flori de crizantemă.

Reduce bufeurile în cazul femeilor la menopauză

Menopauza este o etapă naturală la care orice femeie ajunge, cel mai des după 40 de ani, atunci când menstruaţia încetează. Menopauza provoacă bufeuri, creşteri bruste de căldură în corp, care pot fi neplăcute. Femeile care adulmecă lavanda timp de 20 de minute de două ori pe săptămână au raportat cu până la 50% mai puţine bufeuri.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult