Dulceață de rubarbă cu puține calorii, din 4 ingrediente. Reţeta lui Jamie Oliver

Află cum să faci dulceață de rubarbă şi ce beneficii are această plantă pentru sănătatea ta. Rețeta faimosului bucătar Jamie Oliver!
  • Publicat:
Dulceață de rubarbă cu puține calorii, din 4 ingrediente. Reţeta lui Jamie Oliver
Foto: envato

Ca să faci o dulceață de rubarbă nu ai nevoie de cine ştie ce ustensile, nici de ingrediente sofisticate sau prea multă experienţă. Acest desert poate fi mâncat ca atare sau îl poţi folosi ca umplutură pentru clătite, gogoşi sau tarte delicioase, dar şi pe o felie de pâine prăjită. Avantajul dulceţurilor este că pot fi păstrate chiar şi 1-2 ani fără să se strice.

Dacă ai la dispoziţie câteva ore, niscai borcane, zahăr şi câteva legături generoase de rubarbă – care este în plin sezon acum, din aprilie şi până în iulie –, poţi să te apuci de treabă! Află cum să găteşti dulceaţă de rubarbă după reţeta simplă a celebrului bucătar Jamie Oliver! Din rubarbă se poate face şi o îngheţată delicioasă!

Ingrediente pentru dulceață de rubarbă

  • 2 kilograme de tije/tulpini de rubarbă (de preferat roşie, curăţată de coajă, spălată şi tăiată în bucăţi mari)
  • 800 grame de zahăr sau, și mai bine, echivalent îndulcitor cu puține sau zero calorii
  • 300 ml apă rece
  • Sucul de la o lămâie

Mod de preparare dulceaţă de rubarbă

  1. Mai întâi de toate, sterilizează borcanele într-o oală mare cu apă, apoi lasă-le cu gura în jos pe un prosop curat.
  2. Pune cubuleţele de rubarbă, zahărul, apa şi sucul de lămâie într-o oală încăpătoare şi lasă să se întrepătrundă aromele timp de o oră.
  3. După expirarea timpului, pune oala pe foc mediu spre mare şi adu la fierbere. Continuă să amesteci în gem până când se formează o spumă la suprafaţă  (aproximativ 15 minute).
  4. După aceea, redu focul la minimum şi mai lasă oala pe foc timp de aproximativ 15 minute, având grijă să înlături cu o spumieră excesul de spumă care se formează deasupra.
  5. Testează dacă dulceaţa rămâne pe suprafaţa unei farfurii. Dacă aceasta se întinde şi este prea lichidă, mai las-o pe foc mediu-mic pentru câteva minute ca să se lege.
  6. Toarnă dulceaţa în borcane sterilizate, acoperă cu capace şi lasă-le la răcit peste noapte. A doua zi le poţi depozita într-o cămară răcoroasă sau în frigider.

Dulceaţă de rubarbă: reţeta faimosului bucătar Jamie Oliver şi beneficiile acestei plante

Ce beneficii are rubarba

Rubarba are foarte puţine calorii (aproximativ 20 de calorii la 100 de grame), ceea ce o face perfectă în curele de slăbire. În plus, rubarba conţine multe fibre, care ajută la buna funcţionare a digestiei și reglarea colesterolului.

 

În rubarbă se regăseşte şi luteină, un compus care ajută la consolidarea celulelor cristalinului şi la îmbunătăţirea vederii.

Rubarba conţine şi calciu, un mineral foarte important pentru sănătatea oaselor şi a dinţilor (o cană de rubarbă asigură 105 mg calciu, adică aproximativ 10% din doza zilnică necesară adulţilor).

Nu mai puţin importanţi sunt antioxidanţii conţinuţi de rubarbă, care protejează organismul de stresul oxidativ.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult