Bărbat beat timp de şase ani fără să bea alcool. Boala misterioasă de care suferă

Timp de şase ani lungi, un bărbat ar fi experimentat semnele tipice unei beţii fără ca acesta să bea vreo picătură de alcool. El a fost într-un final diagnosticat cu o afecţiune rară ce presupune că intestinul fermentează anumite alimente, creând o stare de „auto-beţie”.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Timp de şase ani lungi, un bărbat ar fi experimentat semnele tipice unei beţii fără ca acesta să bea vreo picătură de alcool. El a fost într-un final diagnosticat cu o afecţiune rară ce presupune că intestinul fermentează anumite alimente, creând o stare de „auto-beţie”.

Bărbatul în vârstă de 46 de ani avea sindromul fermentaţiei intestinale, o afecţiune care face ca bacteriile din intestin să transforme carbohidraţii în alcool, potrivit unui raport publicat în revista BMJ Open Gastroenterology.

Starea de beţie se declanşează atunci când cei afectaţi consumă alimente şi băuturi bogate în zahăr sau cu carbohidraţi, aceştia experimentând o senzaţie de „ceaţă cerebrală”, asemănătoare cu starea pe care o are o persoană după ce bea mai multe beri.

Bărbatul „nu putea să funcţioneze şi asta se întâmpla mai ales după mese”, a declarat dr. Fahad Malik, coautorul raportului.

Simptomele bărbatului au apărut după ce a primit antibiotice în 2011, în urma unei „răni complicate la degetul mare”, se arată în raport. Este posibil ca medicaţia să îi fi perturbat microbiomul intestinal sau microorganismele, cum ar fi bacteriile şi ciupercile, care trăiesc acolo. „Nimeni nu l-a crezut” când bărbatul a spus că nu bea, a spus Malik.

Pacientul a prezentat o „ceaţă a creierului”, un comportament agresiv necaracteristic şi a fost chiar arestat pentru conducere în stare de ebrietate. Atunci, concentraţia de alcool în sânge a bărbatului a înregistrat de două ori limita legală, dar el a insistat că nu a băut. Angajaţii spitalului şi poliţiştii nu l-au crezut.

După ce a fost arestat, mătuşa lui a descoperit un raport de caz care descrie un pacient din Ohio care a fost tratat pentru o afecţiune similară. El a mers astfel să investigheze dacă ar putea suferi de această afecţiune la o clinică din Ohio.

Medicii au descoperit în probele de scaun tulpini de Saccharomyces boulardii şi Saccharomyces cerevisiae, cunoscute şi sub numele de drojdie de bere. În acel moment, ei au bănuit că bărbatul avea sindromul de fermentaţie intestinală.

Diagnosticul a fost confirmat şi de proba practică, după ce bărbatul a consumat carbohidraţi şi medicii l-au examinat din nou.

După mai multe încercări nereuşite, medicii au reuşit într-un final să-l vindece pe bărbat, cu un tratament de antibiotic, timp de două luni, în care a fost îndeaproape monitorizat de medici.

Pacientului i s-au prescris apoi probiotice pentru a promova creşterea bacteriilor intestinale bune. Încet, bărbatul a fost capabil să încorporeze carbohidraţii în alimentaţia sa. Un an şi jumătate mai târziu, bărbatul se poate bucura de o felie de pizza fără teamă de intoxicaţie – sau potenţiale leziuni hepatice provocate de alcool.

Sursa: Live Science

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult