Avantajele scintigrafiei miocardice

Află în ce situaţii este indicată scintigrafia miocardică, în ce constă şi care sunt avantajele acestei investigaţii imagistice.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Avantajele scintigrafiei miocardice

Rezultatele anormale ale electrocardiogramei sau suspiciunile privind o afecţiune cardiacă pot fi uşor elucidate cu ajutorul unui examen de medicină nucleară numit scintigrafie miocardică, cu ajutorul căruia se pot diagnostica şi evalua afecţiunile cardiace  încă din primele stadii.

Această analiză modernă şi neinvazivă este de un real folos medicilor, deoarece poate identifica şi localiza punctul în care este întreruptă circulaţia sangvină a muşchiului inimii,  viabilitatea miocardului aferent coronarelor afectate, cât şi obţinerea de date despre funcţia ventriculară.

De asemenea, este indicată şi în cazul pacienţilor care au deja un diagnostic de boală coronariană sau au suferit un infarct, investigaţia putând să depisteze modificari ale  miocardului aferent arterelor coronare care prezintă patologie obstructivă – de exemplu: zone cicatriciale sau ischemice a căror localizare şi întindere putând fi precizată, ajutând la stabilirea diagnosticului, la stabilirea conduitei terapeutice medicale sau chirurgicale cât şi la monitorizarea acestor pacienţi.

În ce situaţii este indicată scintigrafia miocardică

Această investigaţie poate fi recomandată de medicul cardiolog în situaţia în care se suspectează existenţa uneia dintre afecţiunile enumerate mai jos:

  • Angină pectorală
  • Infarct miocardic
  • Cardiopatie ischemică
  • Insuficienţă cardiacă

De asemenea, scintigrafia miocardică poate fi indicată şi pentru:

  • Depistarea riscului de infarct
  • Evaluarea viabilităţii muşchiului cardiac
  • Monitorizarea permeabilităţii stenturilor implantate anterior (indirect prin studiul miocardului)
  • Depistarea zonelor viabile ale cordului unde pot fi ancorate sondele unui pacemaker sau stabilirea oportunităţii implantării de stenturi (de exemplu în cazul pacienţilor care au suferit un infarct major, dacă zona adiacentă coronarei respective nu este necrozată)

Scintigrafia miocardică este complementara altor investigatii cardiologice imagistice, dar poate fi, de asemenea, şi o alternativă la alte metode de diagnostic imagistic care pot avea  contraindicaţii în anumite situaţii (de exemplu: alergii, obezitate, proteze metalice, vârstă înaintată etc.).

Procedura are înaltă sensibilitate în diagnosticarea unei game largi de afecţiuni, informaţiile obtinute fiind complexe (morfologice de metabolism şi de funcţie ventriculară) cât şi în monitorizarea leziunilor şi evaluarea răspunsului la tratament (de exemplu, la pacienţii cu stent, proteze endovasculare este importantă evaluarea calităţii miocardului adiacent).

Ce presupune scintigrafia miocardică

Scintigrafia miocardică este de două tipuri, ambele investigaţii fiind recomandate, în succesiunea stres şi apoi repaus:

Scintigrafie miocardică de stres fizic sau farmacologic – aceasta presupune testarea în condiţii de efort indus prin alergarea pe bandă sau prin administrarea unei perfuzii cu un medicament care creşte ritmul cardiac (dobutamină, adenozină, dipiridamol – ultimele două fiind contraindicate în caz de astm).


Scintigrafie miocardică de repaus – aceasta este realizată, de obicei, a doua zi după ce a fost făcută scintigrafia de efort (în protocol de 2 zile) sau la minimum 3-4 ore distanţă (în protocol de o zi) şi presupune aceeaşi procedură ca şi la scintigrafia de efort: injectarea cu o substanţă radiofarmaceutică (techneţium-99mTc legat de o moleculă cu tropism pentru miocard etc.) – trasor care nu prezintă efecte adverse şi nici nu provoacă alergii, urmată de scanarea miocardului (la 30-45 minute de la injectare), procedură minim invazivă şi nedureroasă care durează, de regulă, maximum 30 de minute. Dozele utilizate sunt diferite, iar iradierea totală este relativ mică (mai mică semnificativ comparativ cu angiografia de exemplu).

Aceste investigaţii oferă informaţii preţioase despre circulaţia sangvină şi funcţia muşchiului cardiac. Examinarea scintigrafică este efectuată de o echipă medicală cu experienţă, cu ajutorul tehnologiei SPECT/CT, ce are la bază utilizarea unui echipament de ultimă generaţie, aparatul Siemens Symbia Intevo Bold. Acesta reprezintă o platformă ultraperformantă care asigură acurateţea investigaţiei cu o doză minimă de iradiere.

Cum trebuie să se pregătească pacientul pentru scintigrafia miocardică

Pentru buna desfăşurare a investigaţiei (pentru testul de efort) medicul cardiolog îi va recomanda pacientului întreruperea medicaţiei betablocante cu 24-72 de ore înainte de examinarea scintigrafică.

Acest lucru nu este valabil însă şi în cazul pacienţilor care prezintă risc la intreruperea acestei medicaţii, în astfel de situaţii fiind recomandată scintigrafia de repaus.De asemenea, pacientul trebuie să evite cafeaua, ceaiul negru, băuturile energizante, alcoolul şi ciocolata în dimineaţa examenului.

În ziua investigaţiei, mai ales dacă se realizează scintigrafia de efort fizic, pacientul trebuie să fie îmbrăcat cât mai lejer şi confortabil. În dimineaţa zilei în care se realizează scintigrafia miocardică, pacientul poate lua un mic dejun uşor.

Totodată, este indicat să aibă la el lapte sau iaurt (aproximativ 300 ml.) pe care trebuie să îl bea după injectarea substanţei radiofarmaceutice pentru a drena vezicula  biliară.

Care sunt beneficiile scintigrafiei miocardice

Scintigrafia miocardică prezintă o serie de avantaje net superioare altor investigaţii imagistice, cum ar fi:

  • Doza de radiaţii primita este foarte mică
  • Este o metodă neinvazivă şi nedureroasă
  • Substanţa injectată nu provoacă alergii
  • Scannerul nu este zgomotos şi pacientul nu resimte niciun disconfort (pacientii cu claustrofobie nu au nicio problemă)
  • Imaginile sunt obţinute rapid, prelucrarea datelor se face in timp scurt.
  • Oferă rapid informaţii preţioase pentru medic, în vederea instituirii unui tratament

Pentru programări şi informaţii suplimentare privind acest examen medical, puteţi suna non-stop la Call Center Sanador: 021.9699.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult