Recomandările generale spun că tensiunea arterială sau hipertensiunea este simptomul care trebuie să ne îngrijoreze, iar valorile de la care trebuie să căutăm ajutor medical specializat sunt cele de peste 14 /9.Cu toate acestea, şi o tensiune arterială scăzută poate deveni periculoasă pentru sănătate. Iată la ce trebuie să fim atenţi.
Hipotensiunea sau tensiunea arterială mică înseamnă orice valoare sub 9/6. În general, nu este motiv de îngrijorare, multe persoane îşi pot duce existenţa fără a avea probleme, dar dacă experimentaţi simptome precum ameţeală, greaţă şi confuzie, trebuie să mergeţi la medic.
Valoarea de 12 /8, de exemplu, reprezintă o tensiune arterială normală, unde 12 se referă la presiunea sistolică, ce reprezintă presiunea exercitată pe vasele de sânge numite artere atunci când bate inima. Valoarea mai mică, diastolică reprezintă presiunea pe vasele de sânge între bătăile inimii.
Creierul este primul care dă semnale că aveţi tensiunea prea mică. Pe lângă ameţeli şi greaţă, persoanele cu tensiune arterială scăzută au dificultăţi de respiraţie, puls slab, piele cu o culoare neobişnuită, senzaţie de frig, lipsă de energie şi de concentrare.
Pot apărea vedere înceţoşată, dureri de cap şi de piept, senzaţie accentuată de sete. În cazurile extreme în care experimentaţi aceste simptome, trebuie să cereţi ajutor de specialitate.
Primul pas în reprezintă simpla măsurare a tensiunii arteriale cu un dispozitiv specific. Apoi, medicul poate cere o electrocardiogramă, teste de sânge sau un teste care să evalueze funcţionarea terminaţiilor nervoase.
Tratamentul medicamentos se impune doar pentru a trata factorii care duc la hipotensiune. De cele mai multe ori, schimbări ale stilului de viaţă pot regla tensiunea arterială scăzută. Dacă aveţi un regim alimentar fără sare, puteţi adăuga un pic mai multă sare în mâncare. De asemenea, mai multă apă consumată în timpul zile duce la normalizarea tensiunii arteriale.
Hipotensiunea poate fi cauzată de mai mulţi factori, printre care afecţiuni ale vaselor de sânge, hidratarea insuficientă, probleme cu inima. Mai multe despre acestea în materialul video.